Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, november 26, 2014

AMINA 1991 - MELODIFESTIVALEN STANNADE TILL !

Eurovison Song Contest 1991 i Rom. Carola tävlade och vann med sin skrikiga sång "Fångad av en stormvind" ("Captured by a stormwind"). I övrigt den vanliga kompotten av spektakulära, halvbra och intetsägande shownummer.

Men plötsligt stannade allt upp. Frankrike var på tur. Sångerskan Amina (egentligen Amina Annabi, född 1962 i Tunisien), sjöng något som fick jorden att stanna.

"Le dernier qui a parlé", en konstfullt vacker sång med etnologiska vingslag, där Aminas starka röst var som en porlande bäck och hoppade runt i snirkliga, melismatiska oktaver. Och som alltid när det är franska språket, betagande sensuellt. Ett av de tillfällen i Schlagerfestivalens historia när udda, ofta folkloristiskt färgade inslag får alla dussindisco-dängor före och efter att blekna bort.

Men denna gång hände något. Det var inte som Remedios Amaya från Spanien 1983, en annan riktigt läcker etno-låt som tog ut svängarna rejält med udda rytmer, avancerad sångteknik och djärvt utspel. Där straffade sig modigheten, den kom sist och fick 0 poäng. Men har i efterand fått rejäl kultstatus, inte minst bland melodifestivalnördar.

Amina 1991 och hennes vackra, annorlunda "Le dernier qui a parlé" ("Den siste som talade") stack ut, men det var nog ingen som hade tippat att den skulle gå hem i röstningen. Men den fick högsta poäng ! Faktiskt exakt lika många poäng vår egen Carola och "Captured by a stormwind". Så egentligen borde de båda helt olika sångerna fått delad förstaplats.

Men efter fiasko-festivalen 1969 då fyra (!) länder fick samma högsta poäng och en förvirrad jury utsåg alla till vinnare, har man sedan dess som regel att bara en låt kan bli vinnare. Nu 1991 löste man det genom att Carola from Sweden fick vinna, eftersom hon fick flest 12-poängsröster. Amina och Frankrike blev följdaktligen tvåa.

Det där spelar ingen större roll nu. Kvar lever en odödlig sång på franska. "Le dernier qui a parlé" gavs ut som (Philips CD-singel 1991) och som första spår på albumet "Yalil" (Philips CD 1991). Eftersom det för min del här rör sig om en enskild låt och inte om ett album frångår jag här mina principer och ägger ut länken till YouTube.
https://www.youtube.com/watch?v=wa8v5V12lbs

Betyg: *****