Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, november 18, 2014

STORARTAD GOSPELBALLAD

Tom Jones dyker upp igen. Några år efter att han förnyat sig och blivit "hipp" igen, spelat in en mustig cover av Princes låt "Kiss" med The Art of Noice, börjar han samarbeta med Van Morrison.

Van Morrison har i sin tur på rocksidorna hånats för sina val av samarbetspartners på sista tiden : Cliff Richard, Georgie Fame och Tom Jones. Inte de mest creddiga namnen precis, särskilt inte bland ortodoxa kritiker.

Men Van Morrison har oavbrutet levererat sina själfulla, gospeltonade singer/songwriter-opus på skivor som alla är bra, men intill förväxling lika varann. Tom Jones inspelning "Carrying a torch" är en komposition av Van Morrison. De har båda spelat in den parallellt. "Carrying a Torch" (Dover CD/LP 1991) är Tom Jones album som bärs upp av titellåten.

Det är en storartad, besjungande kärlekssång, rörande i sin sakrala stegring. Van är bra på sådana låtar. Och Tom Jones sjunger den med den äran. Sällan har sångaren Jones fått mera tacksamt, seriöst utrymme för sin kraftfulla, starka, vackra barytonröst. Han skulle lätt kunna inta vilken kyrka som helst. Ställa sig framför en stor kör och matcha mången skolad operasångare.

Titelsången är definitivt albumets höjdpunkt. I övrigt gör han en god, välval och mycket smakfull version av The Waterboys sång "Strange boat". Resten av materialet är några ytterligare Van-komposiotioner och en knippe covers, men då blir det hela mera allmänt hållet och av mindre intresse. Tom Jones är primärt ingen album-artist. Men "Carrying a torch" kanske den allra, allra, allra finaste inspelning han gjort - någonsin. Är det bara triviala kontraktsskäl som gör att den aldrig finns med på någon samlingsskiva?

Betyg: ***