Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, november 12, 2014

VÄRLDENS BÄSTA "UNPLUGGED"-PLATTA !

"Jerry Garcia & David Grisman" (Acoustic Disc CD 1991) - ja, den heter inte ens "unplugged". Vid den här tiden blev det ett mode för etablerade artister att göra akustiska skivor med avskalade versioner av tidigare hits.

"Unplugged" gjordes på tidigt 90-tal av alla från McCartney, Clapton, Dylan, Young, Springsteen till Kiss och Nirvana. Sannolikt en sund reaktion mot de övermättade, elektriska och elektroniska ljudmassor som dominerade utbudet.

Jerry Garcia och David Grisman var bland de första. Gitarristen Garcia som motor i gruppen Grateful Dead från San Francisco ända sedan hippie-epoken. Folkmusikern David Grisman som virtuos på mandolin. Denna skiva, utgiven på litet bolag (och svårhittad i Sverige) var snarare ett led i Garcias ständiga utgivningsprojekt med egna och Deads skapande.

"Jerry Garcia & David Grisman" är en så lekfull, musikantisk skiva, så full av spelglädje och avspänt, skönt finlir med akustisk kvartett. Några sångspår och några instrumentala. Jerry Garcia är den ende som sjunger. Hans trötta, svårmodiga uttryck har en personlighet som lyser genom högtalarna. Han spelar också fingerspel på sin akustiska gitarr, så flödande som en porlande bäck.

Strängspelet vävs ihop med David Grismans ljusa mandolin i härliga dialoger. Jim Kerwin spelar fyllig kontrabas. Joe Craven växlar mellan bongos och violin. Det är så lätt och luftig svängigt när de drar igång "The thrill is gone", ett av BB Kings gamla slagnummer. Sedan följer repertoaren med evergreens ("Russian lullaby" av Irving Berlin, "Rockin' chair" av Hoagy Carmichael), några traditionella folklåtar, en avklädd version av Grateful Deads "Friend of the devil" och några nya kompositioner av Garcia.

Bland dem det avslutande, långa instrumentalspåret "Arabia" (som snarare bygger på ett kubanskt tema). De 16 minuterna kunde tyckas för långa, men det är de inte. Allt på denna skiva är så tilltalande, lättlyssnat och behagligt att det är bara att njuta. Detta svårfångade album klassar jag högre än det mesta av Grateful Deads ojämna skivkatalog. Det är bara så synd att "Jerry Garcia & David Grisman" fått så mager distribution och knappt kan hittas annat än på import. Det är ett förstklassigt album som förtjänat bästa plats i ett skyltfönster.

Betyg: *****

1 Comments:

At 4:57 em, Blogger anders said...

Spännande att höra om för mig okända skivor. Jag har två helt akustiska skivor med Jerry Garcia m fl. Old and in the Way från 1975 där även John Grisman medverkar och Jerry Garcia Acoustic Band från 1987. Båda är fantastiskt bra.

 

Skicka en kommentar

<< Home