Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, oktober 30, 2014

MUNKAR, SEX OCH DRÖMMAR

Ambient, new age och såsigt drömmande electronica brukar verkligen inte vara min bag. Men när tyska Enigma kom ut med sin debutskiva "MCMXC a.d." (Virgin CD/LP 1990) var det verkligen musik med nya grepp.

Titeln är latin och utläses just "1990 anno domini". Enigma var inte heller någon "grupp", utan producenten och DJ:n Michael Cretu med hustru Sandra Cretu på sensuellt prat på franska.

Man skulle kunna skratta åt det här och kalla det kitch och lättköpt. Men det fungerar. "MCMXC a.d." med Enigma är en rätt behaglig, vilsam anrättning av olika sammanflätade egna och lånade ljudspår över en disco-touchad rytm.

En gregoriansk manskör, en munkkör, utgör en viktig ingrediens. Gregoriansk sång är den västerländska musikens vagga från tidig medeltid. Genuin gregoriansk sång på skiva hade tidigare varit bland det mest obskyrt svårsålda i de bäst välsorterade skivbutikernas utkanter. Med denna skiva fick en hel del upp ögonen för denna ålderdomliga musik. Ett par år senare klättrade en dubbel-CD med genuin gregoriansk sång av spanska munkar högt upp på topplistorna. Musiken lanserades nu som new age och avslappning, liksom CD med vågbrus och fågelsång. Så blev det mest kommersiellt omöjliga till ett storsäljande koncept.

Munkslingorna på denna skiva är däremot ihopmixad med en lugn, programmerad rytm, en flöjt (förmodligen syntad), Sandra Cretu som viskar sexiga fraser på franska, och mjuka keyboard som tonas in och ut. Är det viskning på franska så blir det alltid sensuellt. Spänningen mellan asketiska munkar och drömmande sex blir effektfull. Ytligt som i en reklamfilm eller nyskapande ljudlandskap. Jag är i alla fall rätt svag för det.

Denna debutskiva med Enigma blev succé och följdes av en serie med flera volymer. Den banade också vägen för den flora av elecronica, lounge och new age-musik som producerats i serier framför allt nere i Europa de senaste decennierna ("Hotel Costes", "Buddha Bar" m.fl.)

Betyg: ***