Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, november 06, 2014

TITIYOS FÖRSTA

Min första association var hennes pappa. Han heter Ahmadu Jah (tidigare Ahmadu Jarr), är född i Sierra Leone, Västafrika, och är en av de färgstarkaste musiker och personligheter jag vet i Sverige.

Jag var väl bekant med honom som slagverkare, eftersom jag i alla år lyssnat på och flitigt följt jazzrock-gruppen Egba från Stockholm. Han är också en hejdundrande rytmikpedagog som alltid fått vilken församling barn eller vuxna som helst i gungning med sitt congas-spel och sin passion för att lära ut något om afrikansk kultur.

Men detta ska förstås handla om Titiyo (egentligen Titiyo Jah). Att hon med sina lika begåvade syskon och halvsyskon Neneh Cherry och Eagle-Eye Cherry ingår i en supermusikalisk klan torde väl vara känt för de flesta.

Titiyo var ung, bara 22 år, när hon uppmärksammades som sensationell soulsångerska med singeln "Talking to the man in the moon" 1989. Låten finns också med här på hennes debut-album "Titiyo" (Telegram CD/LP 1990). Hon fanns även med på den mycket lyckade samlingen "Telegram Records Stockholm" som kommit ut 1989 och var en provkarta med för Sverige ny musik. Där medverkade också Leila K, Rob'n Raz, Papa Dee och andra som satte hiphop och modern dansmusik, r'n'b, på den svenska kartan.

Titiyos debutalbum (bilden) presenterade en mogen sångerska med egen frasering och mycket självständig uppfattning om den musikstil hon höll på att skapa. "Flowers", "Do my thing", "After the rain" och "Body and mind" är andra starka spår på en jämn skiva. Rapparen Papa Dee, jazzpianisten Pål Svenre, trumpetaren Jon Rekdal och även Fläskkvartetten dyker upp här och var.

I skivans sista spår, den afro-jazziga "Doing his thing", släpper Titiyo fram sin pappa Ahmadu Jah i full frihet med sitt drivande congasspel. Där medverkar också en annan storhet, altsaxofonisten Manu Dibango från Kamerun. En annan av västra Afrikas riktigt stora musiker.

Betyg: ***