Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, oktober 21, 2014


NORSK ECM-JAZZ - "ENDAST TYSTNADEN ÄR VACKRARE"

Just den meningen var mottot när tyske jazzentusiasten, esteten och skivproducenten Manfred Eischer skapade sitt skivmärke ECM i München 1970. Med envishet och integritet skapade han sin speciella estetik av högklassisk improvisations-musik, kristallklart ljud och sparsmakade omslag.

Ett koncept som borde vara för "smalt" och kommersiellt omöjligt. Men med sådana artister som Keith Jarrett, Jan Garbarek, Arild Andersen, Gary Burton och många fler blev ECM ett varumärke av kvalitet och status som väckte enomr respekt och dessutom renderade en del storsäljare (på lång sikt).

Från 1980-talet hade Eischer också öppnat upp för samtida konstnärer med musik av tonsättare som Arvo Pärt. Samtidigt var stallets storslagna jazzartister märket trogna. Bland dem fanns en hel del norska jazzmusiker. Och bland dem den förnämlige, mycket personlige tenor- och sopransaxofonisten Jan Garbarek.

"I Took Up The Runes" (ECM CD 1990) med Jan Garbarek är bara en i raden av alla Garbareks och alla ECM:s helt tidlösa, smarsmakade, vackert kontemplativa jazzskivor. Hela hans sextett här är värd att nämnas. Eberhard Weber är den tyske kontrabasisten med en väldig, sjungande ton i sin elförstärkta ståbas. Tyske pianisten Rainer Brüninghaus är hans medspelare och lyriker.

Slagverkaren Nana Vasconcelos är från Brasilien och hade spelat med i åtskilliga Latin-sammanhang. Trumslagaren Manu Katché är västafrikansk-fransk och hade spelat med Peter Gabriel och Joni Mitchell och många andra. Lägg därtill en lågmäld syntspelare och en samisk jojkare.

ECM-skivorna har alltid varit ordentligt mångkulturella. Just jojken "Gula Gula" (av Mari Boine Persen) inleder. Därefter ett tiotal spår, där den femdelade sviten "Molde Canticles" briljerar. Ett himmelskt vackert, följsamt meloditema i långsamt tempo leder över sviten i fyra variationer, där speciellt del 4 är makalöst svängig. Det är en stor, tidlös och vacker musik. Någonstans bortom begerpp som bra och dålig. Det här är musikaliska visioner av grandiosa naturlandskap.

Betyg: *****