Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, november 09, 2014

JUST D - HIPHOP PÅ SVENSKA

Äntligen hände det! 1990 kom för första gången hiphop på svenska, och det var Just D som gjorde den. Den här raptrion lyckades exakt och smart översätta det idiom som De La Soul och A Tribe Called Quest tagit patent på.

"1 Steg Bak å 2 Steg Fram" (Ricochet CD/LP 1990) hette detta debutalbum av Just D, som inte är deras mest kända och inte deras bästa. Men de satte en standard och ett eget särtecken med sina roliga rim på svenska, scratchar och samplingar som enbart bestod av svensk musik. Svesnk pop, schlager, gammal retro, reklam och fånigt porrsnack - allt gick att återbruka och göra något fräckt, lågbudgeterat och nytt av.

Pedda P (Peder Eneroth), Doktor C (Wille Craaford) och Gurra G (Gustave Lund) tog också namnen efter amerikansk streetfunk-idiom. Deras slyngel-aktiga framtoning à la Beastie Boys kunde ibland skymma att det här var verkligen välgjord och intelligent rapmusik.

Fyndigt nog rappar de om precis hur de gör, om utgångspunkten för deras plattform. "D e så här d går till", "Gör d rätt" och "Vår egen påse" är just programförklaringar med en klackspark. I "Livets glada dagar" dyker samplad Thore Skogman upp. "Krama mej mjukt" är mellanspel från någon löjlig telefonsexlinje och i "Intro" har man snott från en hurtig gymnastikskiva.

Bäst är "N & N" och "N gång till" (med stavningar som Prince brukade köra med). Där är det snudd på melodiösa raplåtar med ömsinta texter och - som alltid - smarta rim. Just D skulle utveckla det här konceptet storartat och även hitta mera utmejslade, profilerade låtar. Men ännu var det en liten bit kvar. Denna debut som ligger på ett annat bolag och därför hamnat lite utanför, är ändå väl värd att uppmärksamma.

Betyg: ***