Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, oktober 06, 2014

NÅGRA ENSTAKA HITS FRÅN 80-TALET

Nej, 1980-talet var verkligen inte mitt decennium i musikväg. Åtminstone inte när det gäller hitlåtar. Ytlighet, lättköpta gimmicks, överlastade visuella påhäng och en värld av musikvideor i MTV. En värld som inte var min.

Enkelt, jag började väl helt enkelt bli för gammal. Men även vanliga radiohits med Duran Duran, Rick Astley och Wham fick mig att stänga av. Det är något med soundet, de plastiga produktionerna som stör mig.

Nog gnällt om det nu. Varför kommer jag då med en trivialitet som "Absolute Number One : 1984 - 1989" (Eva saml.-2CD 2002) ? Jo, för att kunna plocka enskilda låtar som jag tycker om. De är lätt räknade. Bara fyra stycken :  Charmiga, tyska "99 luftballoons" (1984) med Nena är ett minne från Borås. Likaså den andra tyska (men engelskspråkiga) "Forever young" (1984) med Alphaville. En förtalad låt som har en air av gamla Procol Harum och Beatles "Penny Lane"-tumpeter.

Så ett hopp fram till fräcka, hiphop-danslåten "Buffalo stance" (1989) med Neneh Cherry, och den brasilianska "Lambada" (1989) med Kaoma. En "världsmusik"-hit som lanserades med en dans som såg näst intill pornografisk ut, vilket skymde att det faktiskt var en underbar melodi.

Tidsramen på skivan utesluter en tidig 80-talshit som "Bette Davis' eyes" (1981) med Kim Carnes, som jag fortfarande saknar. Men ovan nämnda är de fyra russin jag plockar ur 80-talskakan. Resten kan jag vara utan. Helhetsbetyget således:

Betyg: **