Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, september 09, 2014

FLÄSKKVARTETTEN - NU MED FREDDIE WADLING

Jag gillade ju verkligen Fläskkvartettens debutskiva, mini-LP:n "Köttbit" / "Meat beat" från 1987. Rak, otyglad stråkpunk i en stil som jag åtminstone aldrig hört maken till dittills. Deras obskyra album med Moondoog-tolkningar där emellan är dold för ovärlden. Den har jag aldrig sett annat än i kataloger.

Men 1988 mobiliserade man ett tungt artilleri som verkligen blev starten för ett nytt kapitel: kombon Fläskkvartetten med Freddie Wadling. Albumet "What's Your Pleasure?" (Mistlur LP/CD 1988).

Det är ett av de bästa och mest spännande albumen i svensk skivhistoria. Kanske också Fläskkvartettens bästa. Den kufiske sångaren Freddie Wadling från Göteborg, med sin väldiga, dramatiska rockröst, är visserligen bara gäst på tre låtar här. Men kombon skulle bli en långlivad och ytterligt kreativ institution med minst sagt många sidor.

Fläskkvartetten med Freddie Wadling inkluderar som grupp vanligen de fyra stråkmusikerna (Jonas Lindgren, Örjan Högberg, Mattias Helldén och Sebastian Öberg) med sina elförstärkta instrument, en eller flera slagverkare, sångaren Wadling och ofta ytterligare gästande musiker eller vokalister.

"What's Your Pleasure?" tar ut svängarna rejält, med bredd och fantasi. Öppningen "Ismae" har tunga stråk av världsmusik. Turkiskt orientaliska melodislingor till tungt slagverk, och Freddie Wadling sjunger från djupet. En av Sveriges absolut största sångare.

Sedan fortsätter Fläsket instrumentalt. "Frankentime" och "Ostens röda ros" är bultande industrirock. Gränslös musik à la avantgarde, långt utanför alla genre-beteckningar. Senare titeln anspelar på att det är filmmusik till Susanne Ostens "Livsfarlig film". Efter dessa sträva, knotiga brygder kommer så ett litet, vidunderligt stycke på bara två minuter. Det är "Kunstens have", där stråkarna (bara stråkarna) i djärva harmonier bygger upp ett crescendo. Det kunde vara av Anton Webern, men det är eget. Och "Kunstens have", är det konstmuseet Loisiana i Humlebaekk? I så fall ytterligare en associerad favorit.

Efter Wadlings spöksång i den skräckrockiga "Plugging him into the wall" och några ytterligare industri-rockiga instrumental-skapelser följer så skivans mest älskade spår. När Freddie Wadling till Fläskkvartetten sjunger "Over the rainbow". Det gamla musikalnumret med Judy Garland. Wadling sjunger melodin så enkelt, så avskalat, så vackert. Fläsket spelar akustiskt i strama ackord. Det är tre minuter av ren och skär skönhet.

Fläskkvartetten greppar med självklarhet över kammarmusik och konstmusikens värd, över rocken, no wave, stora fält av avantgarde och över stora kartor av världsmusik. Och de tar sig gärna an en enkel evergreen och gör det med den äran. Det är storartat. Och samarbetet med Freddie Wadling skulle snart fördjupas.

Betyg: *****