Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, september 02, 2014

SOFT SADÉ PÅ STRANDEN

Jag har tidigare lovprisat soulsångerskan Sadé Adu. Ska man beskriva hennes mycket personliga uttryck är det svårt och nästan oundvikligt att inte falla i klyschor om Soft och Sensuell och Smeksam röst och Innerlighet.

Men jag får väl falla i den fällan då. Jag kan inget annat. "Stronger than Pride" (Epic LP/CD 1988) är verkligen kärleksfull, sensuell för att inte säga sexuell musik. Dämpat men vackert sjungen av Sadé. När skivan börjar med "Love is stronger than pride", är det som en sval bris på en ljuvlig sandstrand.

Och Sadé (som både hon och gruppen heter) fick också en del fördomar riktade mot sig. Cocktailpop, reklambyrå-soul och annat. Visst är det en mycket mondän softsoul med perfekt, kristallklart ljud i lugnt tenpo och utan störande utbrott. Visst är det musik som perfekt anger stämningen i caffe latte-baren eller i den chica möbeldesign-butiken.

Men icke desto mindre är Sadé Adu en stor sångerska med både starkt personlig röst och själ. Musikerna är förstklassiga, med den rätta färgsättningen av cool jazz i en mustig tenorsax, ett piano eller en rent klingande, spansk gitarr. "Paradise", "Haunt med" och "Nothing can come between us" är bara några av titlarna på denna vackra skiva.

Brittiska Sadé Adu, född i Nigeria i Centralafrika 1959, är en artist med stor integritet. Så värst många skivor har hon inte gjort på några decenniers tid (ja, sångsolisten Sadé och bandet Sadé flyter liksom ihop, det är hon som personifierar). De skivor som gjort är påfallande lika varandra i sin svalt sensuella och mycket softa stil. Men de axlar genomgående en kvalitet som visat sig vara tidlös. "Stronger than Pride" ligger snäppet efter t.ex. debuten "Diamond Life" från 1984. Men den egna nischen är så färgstarkt utmejslat så allt är bra.

Betyg: ****