Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, augusti 14, 2014

KROUMATA SPELAR AVANTGARDE

"Kroumata Percussion Ensemble & Friends" (BIS CD 1987) är titeln på denna, nu utgångna CD med den fenomenala, svenska slagverks-gruppen Kroumata.

Fem slagverkare i ensemblen. I denna uppsättning bl.a. Anders Holdar och Anders Loguin. Vännerna är fyra pianister. Välrenommerade pianister som Staffan Scheja, Roland Pöntinen, Richard Pilat och Carl-Axel Dominique.

Musiken som framförs live på denna skiva är inte vilken musik som helst. Det är Avantgarde. Riktig Avantgarde. Sådan som man ofta i kulturhistorien får höra talas om, men sällan får höra på riktigt. Tre stycken, varav två är av denna legendariska brygd från tidigt, dadaistiskt 1900-tal och ett är nyskrivet.

Först ut är den banbrytande "Ionisation" (1931) av Edgar Varèse. Skriven för en mängd slagverk, polissirener och piano. Pianot behandlas också som slagverk och allt dundrar på i bara 5 korta, men intensiva minuter. Det är bedövande skarpt och fräckt, sirenerna tjuter och stiger och faller. Edgar Varèse var fransk-amerikanen som var före sin tid, och som inspirerade Frank Zappa i sin egenskap av en slags galen musikprofessor.

Det andra unika stycket är "Ballet Mecanique" (1924) av George Antheil. Ett monstruöst, dadaistiskt 20-talsverk för en massa slagverk, fyra pianon, flygplansmotor och projicerad film. Ett fränt gränsöverskridande experiment från en tid då allt var möjligt. Också här är det en bedövande skapelse av mekanisk skrammelorkester som dundrar på i 15 minuters monotoni.

Konsthistorikern och dokumentärfilmaren Anders Wahlgren lät uppföra och rekonstruera hela detta spektakulära allkonstverk i Stockholm strax efter denna skivas utgivning. Det var med flygplansmotor, självspelande pianola, film och allt. Det var naturligtvis av en annan, visuell dimension än att här höra enbart ljudet på skiva. Men denna BIS-utgåva känns ändå unik, trots att Kroumatas musik bör upplevas live och sällan kommer till sin rätt på grammofon. Det tredje stycket på denna CD är det specialskrivna "Chained" av Sven-David Sandström.

Betyg: ***