Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, juli 14, 2014

DAVID BYRNE PÅ UTFLYKT I TEXAS

Efter all experimentell funk med Talking Heads sökte primus motorn och geniet David Byrne vidare. "Little Creatures" (1985) hade markerat en återgång till melodiös enkelhet, så som de hade låtit precis i början, innan de drabbades av avantgarde.

Med "True Stories" (EMI LP/CD 1986) gick de verkligen till rötter och enkelhet på ett nästan etnologiskt sätt. Förklaringen är den roliga film som också bar titeln "True Stories" (1986) som David Byrne regisserade och spelade med i.

Det var en fiktiv "dokumentär" på temat Texas. Den intellektuelle allkonstnären David Byrne, som nära förknippats med New York och dess underground-scener, gav sig ut i småhålorna i Texas och tecknade livet där, gestaltat av några bisarra, lätt komiska rollfigurer som på olika sätt var typer "ur folket". En artig Byrne i cowboyhatt guidar tittaren runt, och allt är skildrat med både kärlek och stillsam ironi. Bland skådespelarna fanns John Goodman och Annie McEnroe.

I filmen framförs David Byrnes musik av skådisar och lokala band (en country-grupp, ett cajun-band osv). Enda undantaget är snabba rocklåten "Love for sale" som Talking Head spelar. Men på denna ordinarie skiva framförs samma låtar helt och hållet av Talking Heads. Det är en tät och flexibel grupp som visar sig kunna greppa över det mesta.

"People like us" och "City of dreams" är country-låtar, liksom den stillsamma valsen "Dream operator". Och det är country med den äran. En så fin musikalska hanverkare som David Byrne gör det igen. Jag, som annars har begränsat intresse för country, faller pladask för dessa fina melodier.

"Radio head" är en pumpande tex-mex. Den sången har också senare fått ge namn åt ett berömt, brittiskt band. "Puzzle evidence", som i filmen framförs av en galen predikant, är en extatisk, pulserande gospel. "Hey now" och "Papa Legba" bygger på latino-rytmer. "Wild, wild life" ( i filmen föremål för en festlig karaoke-tävling) är en underbar, melodiös rocklåt i punkigt tempo.

Filmen "True Stories" av David Byrne är en pärla. En rolig rapsodi av små, besynnerliga historier från livet i Texas. Skivan "True Stories" med Talking Heads är ett annorlunda TH-album i sina utflykter i America-musik. Det är hur bra som helst, och klarar sig alldeles utmärkt helt oberoende av filmen.

Betyg: ****