Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, juli 18, 2014

PRINSENS BÄSTA BITAR, GULDPERIODEN

"The Very Best of Prince" (Warner Bros saml.-CD 2001) är en bra samling. Kronologiskt, från en tidig singel, "I wanna be your lover" (1979), till några spår från utmärkta albumet "Diamonds and Pearls" (1991).

Det är bra. Snyggt uppställt. Och just perioden runt omkring 1980-talet är Princes verkliga guldperiod. En bit in på 1990-talet började han byta namn, krångla och gå vilse. När mycket av den musik han banat vägen för (r'n'b, funk, house etc) vann allmän mark gjorde han själv konstiga skivor. Vem orkade bry sig om hur den där symbolen skulle uttalas?

Denna utgåva från 2001 blev nog för många en nyupptäckt av Prince. Sedan dess har han hittat tillbaka till publiken igen. Men på denna samling gäller alltså 80-talet. Väl valda låtar som "Little red Corvette" (1983), några från hans bullrigaste och mest kända album "Purple Rain" (1984). Däribland den uppspänt storslagna titellåten, med sin fascinerande uttoning, där några celli vandrar en baklänges ackorgång som ger en effekt av evighet, likt den i Beatles "A day in the life".

Vidare givna hitlåtar som hippie-klingande "Raspberry beret" (1985) från "Around the World in a Day", och kåtslaget funkiga "Kiss" (1986) från "Parade". Den enskilda låten "Sign O' the times" (1987) är kanske den starkaste Prince någonsin gjort. Den apokalyptiska texten, som bl.a. handlar om AIDS, drar med lyssnaren i en oemotståndligt soulfunk-drivna rytmen. Det är bra att plocka ut den sången, för hela dubbelalbumet med samma namn tycker jag går bitvis på tomgång.

"Alphabeth street" (1988) är en annan pärla, från "Lovesexy". En annan rytmfest av galet vriden party-karaktär. Men den och det albumet ska jag återkomma till. "The Very Best of Prince" är en rak och tät samling som verkligen ger det bästa. Rimlig i speltid också, inga mastodontverk.

Däremot bör man se upp med den senare samlingen "Prince Ultimate" (saml.-2CD 2006), som jag först ramlade på. Där är en CD hits i ett osorterat, märkligt urval. Den andra CD:n består av andra Prince-hits som är omgjorda i utdragna remix-versioner. Något som är för mig obegripligt, och störande om man vill ha låtarna som de lät i original. Men detta inlägg och detta betyg gäller alltså den betydligt bättre "The Very Best of Prince".

Betyg: ****