Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juni 12, 2014

IKONISK 80-TALSPOP

Duon Eurythmics räknades väl aldrig till syntpop-vågen i England. Men deras musik var syntsmattrande, med programmerade åttondelar och hårdrockiga gitarrer. Ett rätt kyligt sound i tidstypisk, elektronisk tappning.

Ovanpå detta fanns Annie Lennox och hennes själfulla, temperamentsfulla sång. Skotska Annie Lennox är en lysande sångerska med en stor, klangrik röst och en attack med rockkänsla.

På scen odlade hon lite av samma härskarinne-status som Grace Jones. Det passade till duons musik, som var både filmiskt visuell och soulfärgad. Brittiska Eurythmics var kanske 1980-talets mest ikoniska band. Deras musik och stil var en tidsmarkör av rang, samtidigt som de starka hitkvaliteterna i låtarna gjort flera av deras många hits tidlösa. Och Dave Stewart skapade det mesta av klangmattora - på gitarr, syntar och i arrangemang.

Ändå var Eurythmics aldrig mina närmare favoriter. Det kyliga draget stod emellan. På "Greatest Hits" (RCA saml.-CD/LP 1991) finns det bästa med dem. Bland de starka korten här finns förstås "There must be an angel" (1985), en oemotståndlig melodi och med självaste Stevie Wonder som gäst på munspel.

En annan soulgigant, Aretha Franklin, sjunger duett med Lennox i feministiska soulfunken "Sisters are doin' it for themselves" (1985). En annan stor hitlåt med stort sound är "Thorn in my side" (1986), där Lennox storhet som sångerska är mer än tydlig. Från samma år är "When tomorrow comes" (1983), medan "Here comes the rain again" (1983) målar upp en tät, ödesmättad stämning.

Betyg: ***