Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, juni 17, 2014

EN SPÄNNANDE HYLLNING TILL KURT WEILL

Det här är en storartad och unik samling. Kurt Weill var den tyske kompositören som samarbetade med Bertold Brecht och skrev odödlig musikdramatik. Han föddes i Tyskland år 1900, flydde undan nazisterna och dog i USA 1950.

Gränslös musik brukar vara ett slitet uttryck. Men för Weill stämmer det verkligen. Seriös konstmusik, musikal, jazz och allmänt populärmusik. Någonstans där i skärningspunkterna fanns han, och han greppade över alltihopa.

Kurt Weills speciella knyckiga, fräcka, kabarébetonade tonspråk har påverkat årskilliga, från Marlene Dietrich och Louis Armstrong till Tom Waits. Balladen om "Mack the Knife" (ur "Tolvskillingsoperan" av Bertold Brecht) är mest känd. Den har alla hört, i alla hundratals inspelningar, från tyska skådespelerska Lotte Lenya, till just Armstrong och Frank Sinatra och åtskilliga andra. En av 1900-talets mest anslående melodier.

På "Lost in the Stars : A Tribute to Kurt Weill" (A&M CD/LP 1985) har någon redaktör gjort ett smart drag och samlat en unik, välvald samling framstående rock- och jazz-artister för att tolka olika sidor av Kurt Weill. Ofta på sina fria sätt, men alltid med största respekt. En tonsättare som Kurt Weill tål att kläs av och kläs på i olika omgångar.

Det är spretigt, ystert och fantasifullt i sitt utbud av artister. Rockstjärnan Sting sjunger "Mack the Knife" till bumpig kabare-ensemble med tuba och allt. Bröderna Fowler (Bruce Fowler, Tom Fowler m.fl.) från Zappas Mothers framför "The Cannon Song" med Stan Ridgway som solist. Alla texter är här på engelska, inga på tyska.

Marianne Faithfull sjunger en gripande "The ballad of the soldier's wife" och Lou Reed gör "September song". Tyska skådisen Dagmar Krause blir den som får gestalta "Surabaya Johnny". Ett kort men underbart stråk-intermezzo framförs av Armadillo stråkkvartetten, "Youkali tango". Bland jazz-avsnitten märks pianissan Carla Bley som spelar titellåten "Lost in the stars", och "Speak low" (känd bland annat med Monica Zetterlund" spelas av Charlie Haden.

Självklar i sammanhanget är också Tom Waits, som kör en kuplett från "Tolvskillingsoperan". Riktigt knepiga avantgarde-nummer framförs av John Zorn, Ralph Schuckett (som misshandlar "Alabama song") och den störige Todd Rundgren. Å andra sidan sjunger Van Dyke Parks (kompis till Brian Wilson i Beach Boys) några bedårande musikal-nummer. Ja, "Lost in the Stars" är en riktigt yvig och härligt oförutsebar hyllning till ett lätt bortglömt geni, den märklige tonsättaren Kurt Weill.

Betyg: ****