Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, juni 02, 2014

BJÖRN J:SON LINDH OCH STAFFAN SCHEJA - POEM FRÅN DET GAMLA EUROPA

En unik skiva med gränslös musik. Ett möte mellan nutida new age-klanger och kammarmusik av klassisk snitt. Också ett möte mellan olika punkter i Europa, från den tiden då kartan ännu var hårt indelad i väst och öst.

Björn J:son Lindh och Staffan Scheja gav ut "Europa" (Virgin LP 1984). Den blev första delen i en trilogi kallad "Spirits of Europe". Det var faktiskt ovanligt att man talade om Europa som ett begrepp, före Berlinmurens fall som helt ändrade villkoren för EU.

Därför var det en spännande tankeidé med detta seriöst betonade musikprojekt. Här samsas olika geografiska hörn i korta tablåer: "Lake District", "Departure Bukarest", "S:t Petersburg", "Warszawa prelude", "Guernica", "Unter den Linden" och "Hotel Wien Imperial". Titlarna är inte oviktiga i sammanhanget.

Det är impressioner från den gamla världen som målas upp i vemodiga, vackra poem. Björn J:son Lindh har komponerat, spelar synth, piano och förstås flöjt, på sitt eget virtuosa, fladdrande sätt. Konsertpianisten Staffan Scheja sitter vid flygeln. Hela skivan är dedikerad till Robert Schumann, och det anger stämningsläget.

Jag var mycket förtjust i Björn J:son Lindhs unika skivor från tidigt 1970-tal, med hans personliga, ljusa jazzpop med ton av Orienten. "Ramadan", "Cous-cous" och "Sissel" borde få komma fram mer i ljuset igen. Jag har alltid respekterat honom som arrangör, men tröttnade på hans egna album i takt med att de gled över mot skvaljazzpop och new age.

Denna ovanliga crossover-skiva, "Europa", köpte jag när den kom 1984, men den stod länge orörd i hyllan. Nu hör jag hur modig och vacker den är. Liksom det djärvt skurna och typiskt 80-talsdesignade omslaget. Och nu är Björn J:son Lindh sorgligt nog borta.

Betg: ****