Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, maj 27, 2014

TÖRNELL - NÄR DET STORA VEMODET SVEPER IN

Anledningen till att Monica Törnell har hamnat just här i kronologin är hennes fina inspelning av fantastiska eposet "Vintersaga" (1984) av Ted Ström.

Den får sätta tiden för denna antologi, "Förut" (Air Music saml.-LP 1986). Men vi tar det från början. Innan dess. Förut. Hon upptäcktes som 18-årigt fynd av Cornelis Vreeswijk.

Hon gjorde en mycket lyckad debutskiva "Ingica" 1972. En skiva som stilmässigt skulle kunna ha varit producerad av Anders Burman för Metronome. Men det är den inte, för den kom ut på mera anonyma Philips. Men den mjuka, halvakustiska vispopen med ton av tidens gröna-vågen-anda, smälte in i den svenska visvåg med Bernt Staf, Cornelis, Pugh och (senare) Ola Magnell som hade en stark lyskraft.

Unga Monica Törnell sjöng med varm, "sotig", oslipad och sensuell röst. Hon jämfördes med amerikanska singer/songwritern Melanie, som var stor då men numera bortglömd. Flera fina spår från "Ingica" är med på denna samling. "Förut (när jag var liten)", som är en cover av just Melanie (Safka), "Kom slå dig ner" och Cornelis "Telegram för en bombad by" (alla 1972).

Efter starka debuten blev Monica Törnells skivkatalog ojämn. Philips försökte lansera henne som hård rockbrud. Nog för att hon alltid haft klös i rösten, men hennes engelsk-språkiga skivor blev inte särskilt lyckade. Bättre var då fina "Jag är som jag är" (1978). Några sånger från den finns med här. Men inte den bästa, sången om "Ebon Lundin" till Per Oscarssons film.

"En liten aning om helvetet" (1981) är en mörk skildring av ett mycket destruktivt förhållande. Det stora lyftet kom med albumet "Mica" (1984). Det är där hon sjunger fantastiska "Vintersaga" av Ted Ström, hennes mest kända inspelning. Det är en av de bästa sånger som skrivits på svenska. Ted Ström hade haft grupperna Contact och Norrbottens Järn, var (och är) en konstnärlig mångsysslare.

Stämningar, stråk av nordiskt tungsinne och metaforer har präglat hans sångdiktning. Och bilderna av ett vinterfruset Sverige är många och beskrivande. Från "insnöade gårdar nå'stans på Österlen" till Vinga, Marstrand, "Stockholms city svajar i sitt rus", till "en tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran..." Det blir ett mentalt tillstånd av riket. "Det är då det stora vemodet sveper in".

Monica Törnell sjunger den rakt till ett syntpräglat popkomp. Hennes tolkning är överlägsen både Jerry Williams och Ted Ströms egen. Från samma "Mica" finns här också "Känslan i maj" och den magiskt vackra balladen "Heden", båda skrivna av henne själv. Monica Törnell, en begåvad både sångerska och låtskriverska. Vad gör hon nu? Det var länge sedan sist.

Betyg: ****