Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, maj 25, 2014

SADÉ - SÅ SNYGGT, SÅ SENSUELL SOFT SOUL

Titeln "Diamond Life" (Epic LP 1984) må ha varit mer än lite arketypisk för 1980-talet. Blanka ytor och reklam-estetik gällde inom populärkuluren.

Men vad var det här för något? Sadé hette hon. Sadé Adu egentligen. Och Sadé hette också det brittiska bandet. Nej, det var inga lättköpta Marquis de Sade-anspelningar, som man skulle kunna tro, i en annars sexfixerad mediavärld.

Sadé Adu var istället en soulsångerska född i Nigeria 1959, och alltså bosatt i England. Musiken på "Diamond Life" var verkligen snygg, lyxig och ytterst sensuell. Som gjord för cocktaildrinkar och barhäng. Men den var något långt mer än så.

Sadé Adu fick nog motstå vissa fördomar om lyxförpackad produkt osv i början. Men musiken lever sitt eget liv. Sadé talsjunger med viskande, mjuk stämma i inledande "Smooth operator", till ett lojt bossanova-komp med elpiano och saxofon och kristallklart ljud. Det är helt enkelt mycket förföriskt.

Resten av skivan går i samma stil. "You're love is king", "Hang on to your love", "Sally" och "Why can't we live together?" är alla lika smeksamt framförda "smooth soul"-sånger. Det blir en genomgående enhetlig skiva med en drömsk, beslöjad stämning som är helt oemotståndlig.

Och Sadé Adu är en enastående bra sångerska. En artist som tidigt fann sin stil och sedan har fortsatt odla den, inom sina ramar. Tidvis (senare) har hon också sjungit engagerade texter. Något som dolts av det faktum att hon alltid hållit dem inom sin sensuella, loja stil. Ungefär som en del brasilianska samba-artister som sjungit politiska texter fast många utanför språkområdet aldrig uppfattat något annat än ett glammigt cocktailparty.

Såhär, exakt 30 år efteråt, framstår Sadés debutskiva "Diamond Life" som en fullständigt tidlös, vacker skapelse gjord av en stor artist. Med kompgrupp, som bär samma namn som artisten (förvillande nog). Av hennes senare album, som kommit ut sparsamt och alla är snarlika i stil, är detta första alltjämt hennes ännu oöverträffade.

Betyg *****