Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, april 16, 2014

EN AV PÅLLES BÄSTA EFTER BEATLES

"Tug of War" (Parlophone LP 1982) är ett lysande album av Paul McCartney. Jag får väl medge att jag var aldrig särskilt tänd på hans period med Wings.

Efter en andra soloplatta ("McCartney II") fick Mackan en nystart med denna formidabla "Tug of War" och efterföljande "Pipes of Peace" (1983). Båda var producerade av George Martin, och det var ett kärt återhörande efter tiden med The Beatles.

Martins klara, utmejslade och samtidigt färgstarka produktion, med väl arrangerade orkesteravsnitt och välvalt låtupplägg får en faktiskt att associera denna fina skiva som vore den en uppdaterad Beatles. Pauls låtar är bättre än på länge.

Så börjar skivan t.ex. med den stolta titellåten "Tug of war". Som en stor och vacker uvertyr. Följs av snabbare "Take it away", också med Pauls fina melodik och Martins snygga arrangemang. Vad som annars utmärker "Tug of War" (och syskonskivan "Pipes of Peace") är det stora antalet gäster. Ringo Starr trummar, Dennis Laine (från Wings) och Eric Stewart (från 10CC) spelar gitarr. Det är kanske inte så överraskande.

Men i besättningen finns också jazzrockarna Stanley Clarke (bas) och Steve Gadd (trummor), samt Andy Mackay (från Roxy Music) på blås. Ja, nu blir det visst mycket namn här. Men de mest prominenta gästerna på skivan är Pauls två duettpartners : Stevie Wonder och Carl Perkins.

Pålle och Stevie Wonder gör två duetter ihop. Den överraskande tunga soulfunk-låten "What you´re doing" är inte vad man hade väntat sig på en McCartney-skiva. Den är kanonbra. Kraftig funkbas, fina stämmor och några takters citat av "She loves you". Den sitter där.

Deras andra duett är den välkända hiten "Ebony and ivory". Förbrödringslåten om vita och svarta, sida vid sida såsom pianots tangenter. Jag vet att många tycker just den är FÖR mainstream. Men jag tycker att den vinner på sin breda musikalitet med evergreen-kvaliteter. Paul McCartney och Stevie Wonder är två jämnbördiga musikaliska genier, som med samma lätthet skapar stora melodier.

Rolig är också "Get it", en country-bagatell där Paul bjudit in 50-talets gamle rockveteran Carl Perkins. En av rockabillyns stora anfäder. De två trivs och har roligt ihop. Så roligt att Perkins brister ut i härligt skratt i slutet. På "Tug of War" finns också pop, ballader, ballroom och "Here today", en fin sång till minnet av John Lennon.

Betyg: ****