Fråga 1 är: Varför hittar jag inte en enda bild på denna, visserligen utgångna, men ändå utmärkta samling: "Visor från Astrid Lindgren-filmer" (Philips saml.-CD 1993)?
Fråga 2 är: Hur kan man ta med en skiva barnvisor här och nu, i denna diskografi? Våra barn är för länge sedan vuxna. Passé är den tid när man kunda höra bra barnvisor, se roliga barnfilmer, åka karusell och vara barnslig själv.
Jo, därför att jag tycker om visor. Och en stor del av den svenska visskatten är just barnvisor som komponerats av bl.a. Georg Riedel. Liksom Astrid Lindgren visat oss att barnböcker kan ha hög, litterär kvalitet, på samma sätt har Riedel visat barnmusik med hållbar, musikalisk dito. Det är långt ifrån självklart i andra språkområden.
Här är alltså en fin samling med visor ur TV-serierna och filmerna om Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, Rasmus på luffen osv. Medverkande är Allan Edwall, Björn Gustafsson, Maud Hansson m.fl. och barnskådisar som Inger Nilsson ("Pippi"), Jan Ohlsson ("Emil"), Lena Wisborg ("Ida"), Jonna Liljendahl ("Madicken"), Liv Alsterlund ("Lisabet").
Det är ett nöje att höra Björn Gustafsson ("Alfred") sjunga "Fattig bonddräng" (1971) ur första Emil. Så enkelt och chosefritt han gör den, jämfört med Tommy Körbergs cover som är full av manér. "Pilutta-visan" (1979) ur "Madicken" är en annan juvel. Den är komponerad av Bengt Hallberg, och sjungs av Jonna Liljedahl och Liv Alsterlund. Det görs också "Ge mig mera köttbullar" ur samma TV-serie.
Den kända signaturen "Här kommer Pippi Långstrump" (1969) med Inger Nilsson, skrevs av Jan Johansson. Det var nog tänkt att han skulle fortsatt göra musiken, men som vi vet rycktes han hastigt bort i den där bilolyckan 1968. Det var här musikerkollegan Georg Riedel tog vid och inledde sin långa karriär som barnvisekompositör, parallellt med att vara jazzbasist.
Bland alla hans visor kan nämnas de mustiga "Sjörövar-Fabbe" och "Kalle Teodor" (båda 1970) ur långfilmen "Pippi Långstrump på de sju haven". Där hörs också Martin Ljung på ett hörn. Och så - den mest älskade av alla: "Idas sommarvisa" (1972) med unga Lena Wisborg ur "Nya hyss med Emil i Lönneberga".
Skivan är en rik samling av tidlösa melodier och mindre bagateller, som också har sin plats i helheten. Så välkommen tillbaka för en stund - tiden då barnen var små. Då man kunde se "Kullamannen" på TV, läsa "Ture Sventon", lyssna på "Majas Alfabetssånger", "Blommig falukorv" och - "Visor från Astrid Lindgren-filmer"
Betyg: ***
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home