Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, mars 23, 2014

UPPSAMLING MED STONES 70-/80-TAL

Denna samling, "Jump Back : the Best of The Rolling Stones '71-'93" (Virgin saml.-CD 1993) var egentligen en frukt av att Stenarna lämnade CBS och gick över till Virgin. Det ena lukrativa kontraktet fetare än det andra.

Det är dock en alldeles utmärkt samling. Fångar verkligen upp det bästa under Stones kreativa period, från "Sticky Fingers" (1971) till "Steel Wheels" (1989). En period med höjder och vissa dalar. Men också med gott och väl starka hits nog för att fylla en kanonstark samling.

Sedan kom ytterligare opus i den vildvuxna floran av samlingar med The Rolling Stones. Nio år senare utgavs dubbeln "Forty Licks" (2002), lagom till deras 40-årsjubileum som band. Den samlingen hade fördelen att den tog upp HELA Stones historia, alltså även Decca-åren på 1960-talet. Och dessutom innehöll några nyinspelade låtar som var alldeles förträffliga. "Forty Licks" är fortfarande det närmaste en definitiv Stones-samling man kan komma. Och den skivan har jag tidigare avhandlat här (vid sisådär år 1966 i kronologin).

Så vad återstår då av "Jump Back"? Några få låtar som blev över. "Hot stuff" från "Black and Blue" (1976) är en discolåt i tidens anda. "Respectable" från "Some Girls" (1978) en snabb rocklåt i samklang med punken. "Harlem shuffle" en hyfsad Stones-i-största-allmänhet från den mindre lyckade "Dirty Work" (1986). Mästerlig är däremot den mäktiga "Rock and a hard place", med sina hisnande generalpauser, från den starka återkomsten "Steel Wheels" (1989). Den låten är ett av deras mästerverk - någonsin.

Speedat rockiga "Bitch" från "Sticky Fingers" (1971) och vackra balladen "Waiting on a friend" från "Tattoo you" (1981), och med Sonny Rollins okrediterad på tenorsax, har eller ska avhandlas här på sina ordinarie Stones-album. Men, jovisst var "Jump Back" en bra samling. Innan den togs ut av andra likvärdiga Stones-antologier.

Betyg: ***