Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, mars 21, 2014

HASSE & TAGES SISTA REVY

"Under Dubbelgöken"  (Svenska Ljud live-LP 1979) blev den sista revyn med Hans Alfredson och Tage Danielsson tillsammans. De satte upp den 1979-80 på Berns som "lunchrevy".

Det var ett nytt drag. Hasse & Tage hittade alltid på något nytt. De återgick till det lilla formatet från "88-öresrevyn", bara de två själva i rollerna. Inga övriga gäster. På "88-öres" spelade Gunnar Svensson piano. Här har han en kvartett med bl.a. trummisen Petur "Island" Östlund.

Det lilla formatet var också längden. Bara en timme. Att passas in under en lunchrast. Revyn blev ännu en succé, förstås. Den har flera klassiska nummer, och präglas starkt av tidsandan, den rådande kärnkraftsdebatten och skuggan som fallit från reaktor-haveriet i Harrisburg, USA. Hasse och Tage var starkt engagerade i Linje 3 (Nej till kärnkraft). Revyn är därmed deras mest direkt politiska.

När man idag hör Tages klassiska monolog "Om sannolikhet" från denna revy, kan jag tycka att den låter väl förnumstig. Men då får man tänka på en sak. Tages monolog (och ordet sannolikhet) har gått till historien. Det har inte de träiga, politiska debatter som föregick omröstningen. Där tjatade politiker från olika läger med strängt allvar om sannolikhet hit och sannolikhet dit. Så kommer Tage med denna text som fullständigt avväpnar alla floskler.

Hur som helst är Tages monolog "Om sannolikhet" skivans höjdpunkt. Den har också kommit att bli signum för Tages klokhet och genialitet i eftermälet. Rolig är annars också Hasses sketch om "Robert Lind i Kramfors", som driver träffsäkert med new age och religiöst humbug.

Allt varvas med sånger som Tages politiska kuplett "En glad amatör" och deras småfräcka "Vi håller om varandra". En annan sång som jag verkligen gillar är "Fläska på med musik". En listig satir över skvalmusik. Det låg i tiden. Men medan många i proggen råskällde på skvalet, satte Hasse och Tage och bandet på sig kepsar, framträdde som gårdsmusikanter och sjöng denna text med finess och värme.

Hasse återupplivar även sina gamla Lindeman-skrönor. Han kreerade ju massvis av helgalna Lindemän på 60-talet, men tröttnade sedan. Nu fick Lindeman-typerna nytt liv efter många års vila. På denna skiva är det modernt nog punkrockaren Trindeman Lindeman. "Under Dubbelgöken" är en bra revy-skiva. Men ingen av mina Hasseåtage-favoriter.

Betyg: ***