Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, mars 31, 2014

MERA ABBA-GULD

Man får väl passa på att gratulera ABBA till jubiléet. Det är i dagarna exakt 40 år sedan ABBA vann Eurovisonion med "Waterloo" i Brighton.

Den låten finns inte med här utan var (naturligtvis) med på förra skivan "ABBA Gold", som tidigare är avhandlad här. Den låten är inte heller min ABBA-favorit.

Men "More ABBA Gold" (Polar saml.-CD 1993) är på många sätt en mer spännande samling än föregångaren. Här finns istället "Ring Ring" (1973). Den som INTE vann svenska Melodifestivalen året före, och som är bra mycket fräckare än "Waterloo". Den enkla, drivande, sväniga basgången gör den till en helt oemotståndlig hitlåt.

En annan poppig låt som är genial just i sin enkelhet och omedelbara melodik är "When I kissed the teacher" (1976) från "Arrival"-LP:n. Annars har denna samling sunt nog en tonvikt på deras senare material. Vid tiden för deras sista och klart underskattade album "The Visitors" (1981).

Vemodet och den uppgivna göra-slut-känslan när Agnetha sjunger "The day before you came" (1982) fångar mig direkt. Liksom "When all is said and done" (1981) och den snitsiga "Under attack" (1982). Mäktiga är också titellåten "The visitors" (1981) och "Eagle" (1977). Här är ABBA som allra bäst, de tar ut svängarna ordentligt. Bennys innovativa spel på syntar ligger också helt i tiden.

Sedan finns annat som är mera bagatellartat här på "More Gold". "I do I do I do I do I do" (1975) har jag alltid tyckt låter som dansband, och "Honey honey" (1974) ligger på gränsen. Men vad gör det? Också The Beatles gjorde en del bagateller mellan varven. De två tål att jämföras i styrka, sångskrivande och hitpotentialer. Och framför allt Benny Andersson har jag alltid beundrat mycket.

Betyg: ****