Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, februari 04, 2014

SYMFONI FÖR SAMLA MAMMAS MANNA

"Snorungarnas Symfoni" (MNW LP 1976) är annorlunda än tidigare skivor med Samla Mammas Manna. Och än de senare också. Det är en komposition i fyra satser av Greg Fitzpatrick. Svensk-amerikanen som var ett något av navet i hjulet i progg-rörelsen. I varje fall i MNW-stallet. Senare blev han synt-specialisten i svensk musik.

För Samla Mammas Manna är detta ett medvetet avsteg från det som var deras signum: Improvisations-musiken. Den spontana, galna, lyhörda, roliga, ibland helt nippriga.

På "Snorungarnas Symfoni" handlar det istället om konstruktion, istället för improvisation. Alla studions trix används glatt här. Överdubbningar, pålägg, ljudcollage etc. Det är en underbar färg-palett av rik instrumentering. Lars Hollmer på piano, klaviaturer och dragspel. Coste Apetrea varierar mellan gitarrer, mandolin, balalajka och liknande. Lars Krantz på bas "och det är inte lite". Trummisen Hans Bruniusson går också loss på pukor, xylofoner och allt annat slagverk. Dessutom tillkommer här Kalle Eriksson, trumpet, och Ulf "Ärtan" Wallander, saxofon.

Det är en härlig skiva. En instrumental pop-symfoni med stor värme. Ganska enkelt uppbyggd, men rik på melodier och roliga utvikningar. Musik med en slags naiv barndomskänsla, precis som målningen på omslaget. Det stämmer med bland annat Lars Hollmer, som alltid hade ett drag av barnasinne i sitt musikskapande, både med Samla och senare på egna album.

Vad gäller Greg Fitzpatrick var hans musikantskap mera obskyrt. Som en parentes kan nämnas att han året efter, 1977, gjorde en skiva i eget namn på MNW kallad "Det persiska äventyret". En besynnerlig skiva där han sjöng covers av valda progglåtar (bara det var udda) till snyggt syntkomp (inte helt rätt i proggen då) och sjöng dem på lätt svårbegriplig amerikansk-svenska. Där var också hans egen charmiga hybrid "Befria Norden!". En rolig bagatellskiva som tyvärr aldrig gavs ut på CD.

Betyg: ****