Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, januari 29, 2014

SKÖN MUSIKETNOLOGI MED RY COODER

Nu något helt annat. Gitarristen och sångaren Ry Cooder är en speciell musiker. Dels har han, och hade han redan här, förgyllt med sin vinande slide-gitarr på skivor med alla möjliga, från Captain Beefheart till Rolling Stones.

Och framför allt har han ett djupt och brett intresse för amerikanska folkmusik-traditioner. Allt från blues, country, texmex, bluegrass, folksong, gospel och jazz. Han är en etnolog och musikant med ett stort antal sträng-instrument i sitt bagage.

Hans egna skivor är coola, och bäst tycker jag om den här. "Chicken Skin Music" (Reprise LP 1976). Den märkliga titeln lär betyda ungefär "gåshuds-musik". Och mycket av just den där provkartan av Americana finns här. Sånger i ett kunnigt och smakfullt urval.

"The Bourgeois blues" av Leadbelly inleder och sätter avtryck med Cooders typiska glissando på akustisk gitarr, ihop med en tung baktakt och ett spralligt dragspel. Så "I got mine" i lika avslappnat tempo, och med ett skönt New Orleans-brass i kompet. Tuba och allt!

"He'll have to go" är en gammal, smäktande country-ballad av Jim Reeves. Vi har hört den på svenska med Gunnar Wiklund ("Han måste gå"). Här får den ett helt gudabenådat framförande av en lika känslosamt sjungande Ry Cooder, och med texmex-musikern Flaco Jiménez på fint dragspel, med en altsax unisont ovanpå. Denna version går till historien!

Så fortsätter det med gospel-sångstämmor, Hawaii-gitarr, en känslig version av annars utslitna "Stand by me" av Ben E King, lantlig country och så slut med Leadbellys gamla vals "Goodnight Irene". Jag är vanligtvis måttligt förtjust i country & western och bara till visst grad road av allt för mycket Americana. Men denna vackra skiva med Ry Cooder faller jag helt och reservationslöst pladask för.

Betyg: ****