Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, februari 01, 2014

SÄLLSAM RAGNARÖK PÅ REGNIGA PROMENADER

Den är skivan är något speciellt. Något alldeles speciellt. Bry er inte om det tråkiga omslaget. Som ser ut som en schablon av proggens träigare sidor.

Nej, musiken på debutskivan "Ragnarök" (Silence LP 1976) med den instrumentala musikgruppen Ragnarök från Kalmar är magiskt vacker. Det är vilsam poesi utan ord framförd med lyhördhet på flöjt, akustiska gitarrer, elgitarr, bas och trummor.

Bland musikerna finns Peter Bryngelsson, Henrik Strindberg (båda gitarr) och Peder Nabo (elpiano, flöjt). Bryngelsson har utforskat mycket musik över gränserna sedan dess, och Henrik Strindberg är numera etablerad seriös tonsättare. Han är för övrigt också släkt med den store Strindberg.

"Ragnarök" var på sin tid en ganska stiltypisk skiva för skivmärket Silence. Den var i samklang med bolagets andra instrumentalartister som Bo Hansson, Fläsket Brinner och Samla Mammas Manna. Och (utanför bolaget) med den tidige Björn J:son Lindh. Med andra ord en färgrik, musikaliskt progressiv genre, långt ifrån de politiska slagord som odlades av en helt annan del av progg-rörelsen, i synnerhet då av artisterna på MNW och Nacksving.

Ragnaröks musikspråk är här poetiskt, lågmält, nyansrikt. Titlar som "Promenader", "Nybakat bröd" och "Stiltje - uppbrott" ger en antydan om den mjuka stämningen. I "Dagarnas skum" påminner den drömska klangvärlden om Pink Floyd. "Fabriksfunk" är rytmiskt rörlig, men likväl vackert poetisk i det enhetliga uttryck som är hela skivans stämning. "Fjottot" är en rolig hälsning till Samla Mammas Manna.

Den lugna, sköna instrumentalrocken på "Ragnarök" skulle kunna förleda en att tro att detta är något tidsbundet 70-talsfenomen (omslaget igen). Men det är fel. Skivan är faktiskt helt tidlös och harmonisk, i sitt meditativa lugn. Det är helt logiskt att den också senare blev en del i den internationella succé - inte minst i Japan - som svensk instrumental progg / folkrock från 70-talet lite oväntat skulle uppleva. På 90-talet sålde CD-butiker i Osaka och Yokohama stora upplagor av denna "exotiska", skandinaviska musik.

Betyg: *****