Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, januari 28, 2014

PLUS DE JEAN-LUC PONTY

Nu gick det undan. Redan dags för nästa Ponty-skiva, samma år. "Imaginary Voyage" (Atlantic LP 1976) håller samma jämna, höga klass som "Aurora".

Men här fick han till en riktig hitlåt. Om man nu kan tala om hitlåtar i instrumentala jazz-sammanhang. "New country" är en riktigt svängig, stompig, snabb fiol-jazzrock, med drag av bluegrass och country. Mycket läcker!

Därefter "The Gardens of Babylon", en underbart melodiös, varm ballad. Så spökar Jean-Luc Ponty till det i ett ensamt elviolin-solo, "Wandering th milky way", där han spelar i harmonier mot sina egna ekoeffekter.

Men resten av skivan fortsätter det behagliga, snygga gruppspelet. Sida 2 (alltså ursprungliga LP-sidan 2) är en svit i fyra delar med skivtiteln "Imaginary Voyage". Kvintett-format liksom på de föregående albumen. Daryl Stuermer på gitarr och ex-Mothers-basisten Tom Fowler kvar. Istället för Patrice Rushen är den nu Alan Zevod (australiensare tror jag) på klaviaturer.

Jag såg Jean-Luc Ponty live med just denna sättning i Malmö Folkets Park sommaren 1977. Precis lika sympatisk och välspelande som på dessa skivor. Liksom jag skrev om "Aurora" är enda invändningen att man gärna hade hört lite variationer med akustiskt spel (Ponty på fransk-klingande "akustisk" fiol är nämligen en fröjd att höra). Här blir det lite jämntjock, elektrisk fusion på just andra LP-sidans svit. Men å andra sidan finns ju nämnda, oslagbara öppning med "New country" och dess svängiga ton av folkmusik.

Betyg: ****