Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, januari 24, 2014

VÄDERRAPPORTS EXOTISKA

Weather Report hade sin egen stil inom jazzrock / fusion. Inte riktigt som Chick Coreas snabba dribblingar och symfoniska upplägg. Men inte heller som Herbie Hancocks rakare, svarta funk.

Weather Report odlade mera av en svängig jazzfunk med intryck av stora panorama-vyer (via Joe Zawinuls syntar). Men också med rika färgsättningar från olika "exotiska" geografiska miljöer.

"Black Market" (CBS LP 1976) är ännu ett av deras album i deras mest kreativa och publiktillvända period. De hade klar medvind och drog utsålda hus på turnéer. Titellåten öppnar med sitt folkmyller, trumrytmer som smyger på och expanderar med de fanfar-lika synthesizers som Joe Zawinul hanterar. Wayne Shorter öser på med sopransax ovanpå slagverkets kaskader, och låten slutar med fyrverkeri-lika explosioner.

Samma upplägg finns i "Gibraltar", där Zawinul (åter med syntar) målar upp ångfartyg och bölande sirener, innan den hårdsvängande fusion-brygden rycker igång med elektrisk darr. "Elegant people" är verkligen elegant, gungande eljazz av Wayne Shorter. Men Joe Zawinuls intresse för världsmusik och musiketnologi genomsyrar ändå skivan, även om det bara hörs indirekt.

På "Black Market" medverkar för första gånget det unga basfyndet Jaco Pastorius. Han spelar elbas på två låtar, varav en är hans egen, "Barbary Coast". Den andra är "Cannonball", Zawinuls hyllning till legenden Cannonball Adderly. När Josef Zawinul hade flyttat från Österrike till USA på 60-talet var det för att bli jazzpianist hos just Adderly. Och altsaxofonisten Adderly hade avlidit året innan, 1975.

Betyg: ****