Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, februari 25, 2014

KEITH JARRETT OCH HANS SKANDINAVISKA KVARTETT

Mera ECM från denna tid. Pianisten Keith Jarrett spelade in sina soloalbum med långa improvisationer. Han spelade in gruppskivor med sina amerikanska musiker. Och han spelade väldigt gärna in med sin skandinaviska kvartett.

Den bestod av norske Jan Garbarek (tenorsax, sopransax) och Jon Christensen (trummor) samt svenske Palle Danielsson (kontrabas). De hade tidigare gjort det fina albumet "Belongings" (1975). Och här var det dags för "My Song" (ECM LP 1978).

Det enkelt designade omslaget med fotot på två glada barn ger ett anslag av ursprung och glädje. Det är melodiös, akustisk jazz med fyra ypperliga spelare. Titelmelodin heter inte för inte "My song". Det är visserligen ingen som sjunger här. Men Jan Garbarek spelar en så innerlig melodislinga på sin höga sopraninosax, att det låter som just en vacker, okonstlad sångballad.

En annan fin melodi är "Country", liksom alla skivans spår skrivna av Keith Jarrett. "Country" är en gospelklingande melodi som också är sångbar och direkt. Öppningen "Questar" bygger mera på improvisation, medan sviten "The journey home" uttrycker längtan. Melankolisk hemlängtan. Enda spåret som bryter helheten är "Mandala", ett stökigt friform-nummer som kräver tålamod och är alldeles för långt.

Betyg: ***