Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, februari 13, 2014

EN SAMLING MED WEATHER REPORT

"The Best of Weather Report" (Columbia saml.-CD 2002) gavs ut långt om länge. Kunde man hoppas på en ny renässans för den passerade jazzrocken / fusion-jazzen? Inte många tecken har tytt på det.

Det är en duglig samling. Alla minnesvärda låtar med Weather Report finns med. Åtminstone från 1974 och framåt. Vid skärningspunkten när de lämnade en bökigare friform-fusion och hittade sin läckra funk, med brett anlagda klanger av synthar och rytmer.

"Mysterious Traveller" (1974), "Man in the Green Shirt" (1975), "Black Market" (1976), "Birdland" och "A Remark you made" (båda 1977) är några av deras fantasifulla klassiker. Så länge varade deras guldperiod. Senare nummer som "The Elders" (1978) och "Night Passage" (1980) är hyggliga, men skvallrar om att Joe Zawinul och Wayne Shorter med tiden fick svårt att förnya sitt vinnande recept.

En enda titel finns med från perioden före 1974. Det är den 13 minuter långa, minimalistiska "Boogie Woogie Waltz" (1973) från albumet "Sweetnighter". Det enda spår där den tjeckisk-amerikanske kontrabasisten Miroslav Vitous medverkar. Det spåret kräver tålamod och tid, och faller ur helheten i sin tjatighet. Men som ett samlat grepp om Weather Report känns detta album helt OK.

Betyg: ***