Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, februari 12, 2014

FLAGGSKEPPET PÅ JAZZROCK-FLODEN

"Heavy Weather" (CBS LP 1977) med Weather Report, en av de bästa och mest framgångsrika skivor som finns inom hela jazzrock- / fusion-genren, från dess blomstringstid på 1970-talet.

Det är ett övertygande album som börjar med hyllningen "Birdland", ett slagfärdigt nummer som är rena hitlåten. En Zawinul-komposition upplagd som storbandsjazz, men med gruppens fina spel på synthar, Wayne Shorter på tenorsax och svängigt rytmkomp. En sann jazzklassiker.

Efter enorma "Birdland" följer ytterligare en ovärderlig hitlåt. "A remark you made", en underskön jazzballad i vilsamt tempo där Shorters fylliga tenorsax väver poesi över Joe Zawinuls elpiano. En stjärna i bandet är nu också unge basfantomen Jaco Pastorius. Hade hade medverkat på två spår på förra albumet "Black Market" och dessutom gjort ett soloalbum. Båda recenserade nyligen i denna spalt.

Men här är Pastorius för första gången fullvärdig medlem i Weather Report. Hans mycket melodiösa, tydliga spel (ofta på bandlös elbas) tillför verkligen helt nya dimensioner till gruppen, vars musikskapande anfördes till största delen av de betydligt äldre Zawinul och Shorter. I nämnda, svängiga "Birdland" och vackra "A remark you made" visar Pastorius hur basen kan vara melodi-instrument lika mycket som saxen, pianot och synthen.

Samtidigt är "Teen Town" en hårdnackad rockfunk-låt av och med Pastorius. Också oemotståndlig. Resten av skivan är ytterligare läckra, välskurna kompositioner. Övriga i gruppen är trumslagaren Alejandro Acuna och slagverkaren Malando Badrena. Det är en explosivt virtuos combo. Jag hade nöjet att se Weather Report liv flera gånger vi den här tiden. Den var fantastiska konserter, än så länge. Innan Jaco Pastorius skulle drabbas av storhetsvansinne.

Betyg: *****