Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, februari 08, 2014

SVEA HUND PÅ GÖTA LEJON

"Svea Hund" var en av Hasse & Tages allra största och mest påkostade revyer. Den sattes upp 1976 på Göta Lejon på Götgatan, "Söders Broadway", i Stockholm. Och den blev en veritabel succé - förstås.

Stora delar (inte allt) gavs också ut på denna skiva, "Svea Hund på Göta Lejon" (Svenska Ljud live-2LP 1976) med Hans Alfredson, Tage Danielsson m.fl. svenska revyartister. Och de andra var Monica Zetterlund, Lena Nyman, Gösta Ekman och så nykomlingen i sammanhanget, Tommy Körberg.

Körberg var visserligen väl etablerad som en mångsidig sångare.  Men i Hasse & Tage-sammanhang var han ny, och här fick han visa upp helt nya sidor av sig själv. Dessutom medverkade trogne kapellmästaren Gunnar Svensson med ett fint storband som här fick heta "Bandhundbandet". Och så sångkvartetten EBBA. Det var fyndigt. Efternamnen Ericsson, Bagge, Bagge, Andersson blev ju EBBA, som därmed matchade ABBA som nu var ordentligt i ropet.

Det var en ytterst välgjord revy med sinsemellan olika tablåer. Först kastas vi rakt in i det rimmade talnumret "Mäster Olof, eller Den vita sporten". Ett Danielssonskt mästerverk om kungafrågan, från andra världkriget till nyligen tillträdde "lillprinsen" som kung. Tage själv som knarrig Gustaf V och inte minst Tommy Körberg som Tage Erlander firar triumfer. De andra medverkar som figurerna Hitler, Palme, "Tjabo" och en Värmlandstös. Man kan tro att detta talade scennummer kanske inte ska hålla på skiva. Men det gör det, tack vare Tages fantastiska verskonst.

En miniopera ("Rosornas krig"), en lokalrevy ("På Söders höjder") och mycket annat inryms i det generösa formatet. Ur den senare gillar jag skarpt swing-sången "Till cykelväskans lov" med Körberg och EBBA. Det är också där Lena Nyman och Gösta Ekman håller dråpliga dialogen "I sportaffären", om vådan av att försöka köpa ett enkel kulset till lille Totte.

Mera påfrestande bland sketcherna är den bisarra "Kissinger och Sadat", där Hasse och Gösta bråkar om "en sån rääälig gråååda". Det största på skivalbumet är några odödliga sångnummer. Allt stannar upp när Monica Zetterlund sjunger den underbara, sårat besvikna jazzballaden "Var blev ni av (ljuva drömmar)?" En av Tages allra starkaste texter någonsin. Tommy Körberg presenterar Jacques Brel i "Vid Molins fontän", och Tage gör en snitsig "Balladen om tillbehör" till Evert Taubes "Balladen om Gustaf Blom från Borås".

Betyg: ***