Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, januari 20, 2014

HASSE, TAGE OCH RADION 50 ÅR 

1975 fyllde Radiotjänst / Sveriges Radio 50 år. Det firades bl.a. med en slags kabaret kallad "Öppen kanal eller stängd?" (Svenska Ljud live-LP 1975). Spektaklet sändes direkt i radio från Motala. Platsen för de tidiga utsändningarna ("Stockholm - Motala...")

Hans Alfredson och Tage Danielsson har här gjort lånsökta kopplingar: Radio - Kanal - Motala - Göta Kanal. Det hela har spetsas till en kabaret om Baltzar von Platen och Göta Kanal. Det blev väl sådär. Hasse och Tage var underbara på vilda, långsökta associationer. Men "Öppen kanal" går inte till historien.

En stor del av pratorna framförs av Hatte Furuhagen, Thord Carlsson och Carl-Uno Sjöblom, och de är inte särskilt roliga. Medverkan av jazzpoppiga musikgruppen Solar Plexus med Carl-Axel Dominique och Tommy Körberg hade jag väntat mig mer av, även om "Slussvaktarens sång" har sina poänger.

Hasse Alfredson har varit betydligt roligare än här ("Daisy Larsson" och "Baltzar von Lindeman"). Men ETT enda riktigt bra inslag finns här. Det är när Tage Danielsson i en dikt hyllar "De händer som grävde på Göta Kanal". Inte de människor som blev förevigade som statyer, utan arbetarna som i det tysta utförde slitjobbet på 1820-talet. Det är ett riktigt minnesvärt, klassiskt Tage-nummer på rimmad vers. Tage som allra bäst. Tyvärr alltför sällan hört.

Men allt som allt en radioutsändning som kanske inte i första hand var tänkt som skiva, men som ändå gavs ut på Svenska Ords eget skivmärke Svenska Ljud. Och är man samlare så är man.

Betyg: **