Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, februari 26, 2014


ARILD ANDERSENS NORDISKA KVARTETT

Titeln kan nog tänkas anspela på Miles Davis klassiska "Kind of Blue" (med dess titlar som "Blue in Green"). Omslaget är snyggt, rent designat. Mycket snyggare än vad som framgår av bleka bilden här.

"Green Shading into Blue" (ECM LP 1978) med Arild Andersen Quartet handlar mycket om nyanser, klangfärger, toner av grönt. Det är samma helt lysande kvartett som på förra albumet "Shimri".

Norske Arild Andersen (kontrabas) och Pål Thowsen (trummor), finske Juhani Aaltonen (saxofon, flöjt) och svenske Lars Jansson (piano). Fantastiska musiker i ett tätt samspel. Där "Shimri" var en helt magisk, andäktigt vacker jazzskiva av nordisk frost och melankoli, är "Green Shading into Blue" mera rörlig. Varierad i tempi. Snabba boplåtar som "Radka's samba", lugnt vandrande som "Sole", och stillastående som "The guitarist" (utan gitarr).

Det är en utmärkt jazzskiva. Men det är svårt att inte jämföra med "Shimri", och den själfulla lystern finns inte här på samma vis. Kanske påminner denna om Arilds första album "Clouds in my head", som till stor del bestod av snabba låtar.

Dessa tre fösta Arild Andersen-album ("Clouds in my head", Shimri" och "Green Shading into Blue"), finns numera behändigt återutgivan av ECM i en liten box. Med helt vita konvolut, utan originalomslag. Och inte prisnedsatta (det är aldrig ECM-skivor, lyxstämpeln består). Men likväl en box med fin, nordisk jazz. Detta betyg gäller alltså "Green Shading..."

Betyg: ***