Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, december 08, 2013

WEATHER REPORT SPANAR UPPÅT

Och vi har pratat om väderfenomen och himlakroppar inom jazzrockens rymder. Vad passar då bättre än att få introducera Weather Report? Flaggskeppet på jazzrock-floden på 70-talet.

Joe Zawinul och Wayne Shorter hade båda spelat med Miles Davis, och följt hans kurs mot elektrisk jazz. De bildade Weather Report 1971. Deras första skivor var improviserad jazzrock, fri som vädrets skiftningar. Dessa första skivor kan jag hoppa över.

"Mysterious Traveller" (CBS LP 1974) var deras fjärde studio-album. Här börjar det hända spännande saker. De ändrar riktning och ritar upp en standard för fusion som ny jazzstil. Här spelar Joe Zawinul i första hand på syntar. Stora syntar med stora klanger, mäktiga som kyrkorglar.

Förändringen gäller också rytmen. När tjeckiskfödde kontrabasisten Miroslav Vitous slutar (bara med på ett spår här) och ersätts av Alphonso Johnson på elbas, markeras en förskjutning från fri jazz till smidig, svängig svart funk.

Det är också ett skifte från improvisationer till mera komponerade jazzrock-låtar med fanfar-lika teman och fasta rytmer. Dessutom med tillskott av kryddor, här levererade främst av brasilianske slagverkaren Dom Um Romao. Jag tycker alla dessa förändringar var enbart till det bättre. Weather Report inledde med denna skiva sin verkliga, nyskapande guldperiod.

Skivan öppnar överraskande med den gåtfullt mäktiga "Nubian Sundance". Zawinuls syntar är verkligen majestätiska över en jämn, liggande rytm av tre slagverkare. Är låten inspelad live, eller är publikjublen pålagda effekter (som en del i kompositionen) av klurige Zawinul? Osäkert, men jag gissar det senare.

"American Tango" har samma spännande, storslagna syntslingor mot en bred rytm. "Cucumber Slumber" är en suveränt svängig soulfunk-jazz, med Wayne Shorter på tenorsax mot bl.a. Ray Barreto på congas.

Titellåten "Mysterious Traveller" har de kosmiska, elektroniska klangerna som intro till en skarp jazzrock-rytm. Så härligt rörelse som bara två trumslagare bredvid varandra kan åstadkomma. Och avslutande "Jungle Book" är en fin, naivistisk bildfantasi av Zawinul. Han öppnar dörren till en harmonifylld naturmålning som kunde vara av Henri Rousseau eller Camilla Tvingmark.

Inom sin musikstil känns Weather Report ändå rätt tidlösa. I mörka decemberdagar av oroligt väder, med hårda vindar över Skåne och annalkande snöstorm över östra Svealand lyssnar jag gärna på - Weather Report. Och gärna då på detta "mystiska" album.

Betyg: ****