Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, november 28, 2013

VISSÅNGAREN FREDS TVÅ SIDOR

Det är sällan man hört talas om visdiktaren, låtskrivaren Fred Åkerström. Fred var en trubadur som till större delen var uttolkare av andras verk. Av Bellman förstås. Och av Ruben Nilsson, Stig Dagerman, Fritz Sjöström m.fl.

Det hände att han skrev egna visor, men de var inte många. Det är i stort sett några av de som finns på detta album, "Två Tungor" (Metronome LP 1973). Och det är fina sånger.

Titelpoemet "Två tungor" talar om Freds dubbla konstnärliga sidor: Den finstämt lyriska och den uppkäftiga. Skivan, alltså ursprungliga LP-vinylen, var också upplagd så: En sida mollstämda ballader, en med politiska och burleska visor.

Det är en mycket lyckad skiva. Kanske Freds bästa, vid sidan om Bellman-tolkningarna. Den lyriska sidan inleds med den kärleksfulla, mycket älskade balladen "Jag ger dig min morgon", som är Freds översättning av en Tom Paxton-visa. Freds båda norska vänner Finn Kalvik och Lillebjörn Nielsen spelar gitarr i skivans sparsamma, akustiska viskomp.

"Oslo" är en fin hyllning till staden, "ty ännu finns det glädje uti Oslo / en glädje Stockholm aldrig mera får..." och där nämns också dottern Cajsa-Stina, "en femårs, äkta infödd Stockholmstjej". Andra egna sånger är den poetiska "Natt i en stad" och den förtvivlade "Sannah". Vilken utmärkt åtskrivare Fred Åkerström var! Varför skrev han inte mer?

Första sidans fint sammanhållna melankoli övergår så alltså i den fräcka sida två. "Den gamle skärsliparen" är en gammal, dansk visa ("Den gamle skaerslippers foraarssang"), som åter visar vilken fantastisk, enastående uttolkare Fred var. Han går in i texten och sjunger med blod och kraft och känsliga nyanser.

"Vissångarvisa" är en beskt självironisk text om den välgödde protestsångaren i välfärds-samhället. Jag uppfattar den som egen självrannsakan. Andra har spontant uppfattat den som att han sjunger om Cornelis (vid denna period var de inte alls på samma plan).

Efter några tradiga texter präglade av hans dåvarande engagemang i KFLM(r), avslutas skivan med en mycket stark politisk sång. "Den trettionde i första sjuttiotvå", om händelserna den "blodiga söndagen" i Belfast på Nordirland. Fred Åkeströms "Två Tungor" är en mycket övertygande skiva. Allting han gjorde borgade för kvalitet och trovärdighet.

Betyg: *****