Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, november 20, 2013

SOFISTIKERADE SANTANA

Carlos Santana och hans grupp Santana hade på kort tid gjort succé med sina speciella latin-rock. Framträdandet i "Woodstock"-filmen och framför allt LP:n "Abraxas" (1970) gjorde dem snabbt till ett stort och unikt namn.

Ganska snart började den unge Carlos Santana söka sig mot två riktningar: österländsk andlighet och musikalisk jazz-fusion. "Welcome" (CBS LP 1973) är ett välkommet steg in i detta rum, som förebådats av den föregående LP:n "Caravanserai" (1972).

Och "Welcome" är ett briljant, klockrent album. Lika vackert sofistikerat som det vita, rena omslaget. Det är jazzrock (fusion) i syntes med den samba, salsa och afro-beat som de från starten odlat. Smältdegeln är ytterst smakfull.

Det omstuvade Santana lanserades här också som "New Santana Band". Det var bara unga trummis-geniet Michael Schrieve och den ena conga-spelaren José "Chepito" Areas, förutom Santana själv förstås, som var kvar sedan tidigare. Istället inträder en rad nya musiker, som Hammond-organisten Tom Coster, i bandet. Och på detta album också en rad fina gästartister.

Öppningen är gudomligt vacker, med stillastående meditationen "Going home" (av Alice Coltrane), där Santanas långa gitarrtoner är lika varma som en romantisk violin, mot ett hav av orglar och slagverk. Det är grandiost.

Jazzsångaren Leon Thomas gästar i "Love, devotion and surrender" och "When I look into your eyes". Båda på läckra sambarytmer. Där medverkar också flöjtisten Joe Farrell, och brasilianska Flora Purim sjunger i "Yours is the light". De båda sistnämnda känner vi igen från samarbetet med Chick Corea.

Enda tunggrodda spåret är "Flame - Sky", en lång, gungande gitarrduell med Mahavishnu John McLaughlin. De två hade samma år gjort skivan "Love Devotion Surrender", en näst intill olyssningsbar, introvert extatisk lovsång à la Zenbuddism. Där blev det för mycket. Men denna skiva "Welcome" med Santana är ändå balanserad och ytterligt sofistikerat snygg.

Betyg: ****