Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, november 21, 2013

LEKFULLA LABYRINTER I ETT GLASHUS

Ännu ett album med kluriga, knixiga, roliga gruppen Gentle Giant.  "In a Glass House" (Vertigo LP 1973). Deras mycket intrikata proggrock är avantgarde med pusselbitar av melodi-fragment, taktarter och en hel verkstad full av musik-instrument.

Gillar man den här musiken, vilket jag verkligen gör, så är det här en välkommen fortsättning på deras speciella bana. Konstmusik-influenserna kommer snarare från renässans, gamla psalmer och 1900-tals-modernism än från Tjajkovskij-symfonier (som hos Genesis).

Vi befinner oss alltså i ett glashus. Det börjar med tonbestämda ljud av krossat glas. En effekt som är enkel att uppnå med sampling i våra dagar, men som måste ha varit rätt uppseendeväckande 1973. Sedan blir det en snirklig resa med knepiga irrgångar och skrymslen. I "An inmate's lullaby" klickar ljuden av spröda vibrafoner, klaockspel och pukor. Glashus på ett annat sätt.

Sju välskrivna kompositioner med spännande musik. Och det är just precis vad det är, skrivna kompositioner. Ibland kan legobygget bli väl krångligt och sångmelodierna lite FÖR strävt icke-konventionella. Men på det hela taget är det en spännande resa. Frambringad med en god dos av svårdefinierbar musikalisk humor. Och framburen av en grupp som inte liknade någon annan.

Betyg: ***