Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, november 18, 2013

GENESIS SAGOLIKA SVITER

"Selling England by the Pound" (Charisma LP 1973), en poetisk titel på detta femte studio-album med engelska Genesis. Ännu mer poetisk är den vistiga låttiteln "Dancing with the moonlit knight".

Den inleder albumet och visar på alla sätt det bästa av Genesis. Ett intelligent upplagt musikstycke med vacker sångmelodi och intrikata ackord- och tempo-växlingar i en tilltalande svit.

Peter Gabriel sjunger både lyriskt och dramatiskt, Tony Banks lägger ut harmonierna på Hammond-orgel och synthesizers. Den följande sången "I know what I like (in your wardrobe)" är utsökt läcker i sina storstilade refräng. En riktig hitlåt, fastän hits inte var något man räknade in i denna genre.

Texten är där fyndigt sagolik och illustreras på omslagsmålningen, närmast lik en illustration till en barnbok. Här visar det sig överraskande nog vara gräsklipparen (!) som är berättaren. Sagor och metaforer präglade texterna. Jag har själv aldrig lyckats tränga in helt i dessa koder.

Hela albumet är musikaliskt, smart, närmast akademiskt komponerat i en stil som kallades konstrock, eller "symfonisk rock" (symfonirock). En progressiv rock som då var mycket populär men sedan blev sönderhackad av punk-generationens kritiker. Av den orsaken är jag alltid benägen att försvara symfoni-rocken.

Ändå var Genesis, Yes och de andra inte riktigt min grej på 1970-talet. Suddiga, svävande mellotroner och omständliga sago-skivor kunde lätt bli lite tradiga. Men "Selling England by the Pound" med Genesis är inte så. Här finns en klarhet och briljans i både kompositioner och spel. Peter Gabriel har aldrig varit min favoritsångare, men här är han bra. Det är inte för inte som "Firth of Fifth" och andra stycken från detta album blivit favoriter hos studenter på musikhögskolor.

Betyg: ***