Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, november 08, 2013

MIKAEL RAMEL - TILL DEJ, EN AV DE BÄSTA SVENSKA SKIVORNA NÅGONSIN

Ja, det finns sannerligen pärlor i den svenska skivhistorien. Flera album med Cornelis, Monica Z, Fred, Jan Joh, Peps och många andra.

Och så finns det de där enskilda ädelstenarna som glimrar till så härligt. Pughs "Ja, dä ä dä" och Bernt Stafs "När dimman lättar" hör till dem.

Och så har vi Mikael Ramel "Till Dej!" (Ljudspår LP 1972). En av de roligaste, varmaste, mest musikaliska och personliga skivor jag vet. Insvept i ett flummigt, naturromantiskt och flippigt skivkonvolut som väl stämmer med den kluriga, psykedeliska vispopen.

Povel Ramels musikbegåvade son Mikael hade på 60-talet gjort några singlar med sin grupp Steampacket. Ett typiskt popband i den svenska Beatles-imiterande vågen. Men sångerna på denna skivan är enligt konvolutet skrivna runt 1969, alltså samma tid som Pugh gjorde sin första rock på svenska.

Med på "Till dej!" är bl.a. musikerna i Fläsket Brinner, som Mikael Ramel ofta samarbetade med. Dessutom Turid, jazzmusikerna Bobo Stenson och Kenneth Arnström med flera, med flera. "Pengar" är en alldeles genialisk melodi som mynnar ut i härligt flöjtsolo. Mikael Ramel är överhuvudtaget en fantastisk melodimakare med sin ljusa, flexibla röst. Han spelar själv gitarrer, hammond-orgel och mycket annat här.

Musiken har ekon av Zappa, Santana och av San Francisco-psykedelia. Men i "Långt in i naturen" är melodiken mer besläktad med pappa Povel. Den gröna-vågen-doftande texten mynnar ut i ett experimentellt ljudcollage där trollfigurer hoppar runt i skogen. Lekfullhet och barnasinne färgar också denna skiva.

I sviten "Artificiell Prana" handlar det om droger. Texten, sannolikt självupplevd, varnar för flitigt intag av cannabis och marijuana, och expanderar i ett långt, flummigt gitarrjam. Ljudkvalitén där har en del att önska. Men allt uppvägs av hela skivans värme och fantasi.

Så slutar "Till Dej!" med en överraskande barnslighet som "Vi må oxå". Nej, det är inte smurfarna. Det är mycket roligare än så. På CD-utgåvan av "Till Dej" får vi extraspår. Alternativ-tagningar och tidigare outgivna låtar som "Luffin' away". Vanligtvis brukar sådant mest vara utfyllnad. Här är det fina spår som ytterligare belyser Mikael Ramels underbara musikalitet.

Betyg: *****