Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, november 06, 2013

DANSK BALETTMUSIK FÖR ROCKGRUPP

Danska The Savage Rose var en intressant musikgrupp. Började som ett hippieband i Köpenhamn på 60-talet, debuterade 1968. Spelade en färgrik, psykedelisk rock i helt egen dräkt, men musikaliskt besläktade med Jefferson Airplane vid samma tid.

I gruppen fanns bl.a. bröderna Thomas Koppel (piano) och Anders Koppel (Hammond-orgel). De var söner till tonsättaren Hermann D Koppel. Men frontfigur i den kollektiva gruppen var ändå unga sångerskan Annisette (Hansen i efternamn). Med sitt vilda, burriga hår, sin färggranna klädsel och speciella ljusa, mycket pressade röst.

Att som rockgrupp få spela balettmusik på Det Kongelige Teater i Köpenhamn var förstås speciellt. Koreografen Flemming Flindt satte 1971-72 upp baletten "Dödens Triumf", efter en litterär förlaga av Eugéne Ionesco. Musiken skrevs av Thomas Koppel och framfördes av The Savage Rose.

Föreställningen blev succé och väckte uppmärksamhet för sina nakenscener. Innehållet var politiskt laddat, men den har mest gått till historien för att dansarna i flera partier var helt nakna. Musiken gavs ut på denna skiva, "Dödens Triumf" (Polydor LP 1972), som blev mycket omtyckt.

Den är instrumental, med undantag av den avslutande sången "Dear little mother", som Annisette sjunger. Men den lånades från deras tidigare album "Your daily gift" (1971). Själva balettmusiken läggs upp i korta tablåer med titlar som "Byen vågner", "De unge elskende", "Den döde by" och "Modebutikken plyndres".

Det är en vacker, målande musik. Mollstämda klanger i rullande melodier på Hammond, piano, dragspel, gitarr och slagverk. En enhetlig stämning av melankoli som bara bryts av någon gång i dramatiska utbrott av polissirener och gevärssmatter på trummorna. En programmusik som ibland blir lite väl repititiv, vilket förklaras av att den skapades för rörelser på scen och inte för skiva. Men den målande stämningen kan erinra om vad Bo Hansson skapade på sina "Sagan om Ringen"-inspirerade album vid samma tid.

Jag har en personlig minnesbild av den här skivan. Vi lyssnade på den i ett konstnärshus vid havet hos min danske vän Jan Holmgård i Nyhamnsläge de åren. Harmonin vid havet och den stämningsfulla musiken med The Savage Rose satte ett speciellt avtryck. Och så tycker jag om den för att den är dansk.

Betyg: ****