Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, oktober 11, 2013

SÅNGER OM KVINNOR

En historisk skiva som gjordes utifrån olika teater-sammanhang och engagemang i Grupp 8, utan namngivna artister. "Sånger om kvinnor" (MNW LP 1971) var med ett slags kollektiv av kvinnor, inkluderande sångerskor som Marie Selander, Ulla Sjöblom och Lottie Ejebrant, textförfattare som Suzanne Osten och Sonja Åkesson.

Texterna är starkt engagerade och präglade av det kvinno-politiskt radikala 1970-talet, men borde vara tidlösa. Och ÄR tidlösa. För dessa beska sånger står sig och är i högsta grad giltiga idag, fast framtoningen med fult omslag (av Gittan Jönsson) och ljudkvalitét känns daterade.

Men Marie Selander sjunger med en glöd och känsla som vibrerar av liv, "Innerst inne är du en riktig kvinna, Louise" (starkt ironisk titel). Den är så bra, så bra. Hon sjunger också "Törnrosa", en mörk skildring av ensamhet. En sång som faktiskt är skriven av Leif Nylén (i Blå Tåget).

En annan stark sångerska här är skådespelerskan Ulla Sjöblom. Hon var betydligt äldre än de andra och med redan på kabarévisans tid på 1950-talet. Vi minns när hon temperamentsfullt sjöng Leo Ferré, Boris Vian, Lars Forssell och Brecht. Nu sjunger hon med auktoritet och återhållen vrede "Den ensamma mamman i traversen", till text av Sonja Åkesson.

Minnesvärd är också roliga satiren "Ska bli sjuksyster ja', tralala" som Lottie Ejebrant sjunger med ljus dubbeltydighet. Hon skulle senare bli välkänd för sin roll som lapplisan i Lasse Åbergs "Sällskapsresan". Kupletten "Ellen sa nej" är mig veterligt den enda gång vi har fått höra Suzanne Osten sjunga.

Inledningen "Vi är många" är fin och trosviss, medan avslutande, välkända ikonen "Vi måste höja våra röster" är agitatorisk. Det finns många fler sånger, korta, kärnfulla. Musikkompet och inspelningen är lite si och så. MNW hade små resurser vid denna tid. Manliga musiker kompar, vilket ledde till schism. På uppföljaren "Tjejclown" är alla medverkande kvinnor. Men den har inte alls lika starka låtar.

"Sånger om kvinnor" kommer att stå sig. För trots skavanker i produktion är just sångerna så välgjorda. Och med sådana fantastiska vokalister som Marie Selander och Ulla Sjöblom kan det inte bli annat än nervfullt, kärnfullt och bra.

Betyg: ***