"PROGGEN - SOM I EN LITEN ASK"
Det är undertiteln på denna samling, "Progg Hits" (MNW saml.-3CD 1993) med diverse svenska progg-artister. Jo, särskrivningen ingår i titeln. En titeln som säkert är självironisk. "Hits" var inte något progg-rörelsen ville associeras med. Men när man hör detta rika urval låtar är de väl just det, hits = sånger som står sig.
Det hade getts ut olika samlingar inom "proggen" tidigare, men aldrig så här omfattande och övergripande som denna box. Den återutgavs igen år 2000. Varför just då? Jo, då kom filmen "Tillsammans" av Lukas Moodysson. En rolig, träffande skildring av ett vänster-kollektiv anno 1975. Och då var det bra läge att lansera denna samling igen.
Här har man dessutom varit generös med begreppet "progg". Från Gunder Hägg 1969 (roliga visan "Smoking") till cirka 1982 (Torsson och Aston Reymers Rivaler är med). Dvs något längre period än man vanligvis brukar räkna epoken. Men helt givet är det 1970-talet som dominerar.
Det är också självklart att Peps Blodsband, Ola Magnell och John Holm ingår, trots att de spelade in på bolag utanför egentliga proggnätet. Det här är en rolig samling att plocka ur. Här finns många egna favoriter och härliga återhöranden. Liksom mycket jag inte gillar. Och en del som lämnar mig oberörd. Men helheten är häftig. Om jag nöjer mig med att nämna favoriterna kan vi sikta på:
Skäggmanslaget möter Contact i den helt magiska folkmusik-fusionen "Gråtlåten" (1970). Arbete & Fritid, en minst sagt ojämn folk/jazzgrupp. Men deras "Gånglåt efter Lejsme Per" (1973) är en lyckad blandning. Bo Hansson målar upp "Flykten till vadstället" ur symfoniska "Sagan om Ringen" (1970) efter Tolkien. Vackra pärlan "Till Catherine" (1973) med Kenny Håkansson, från den i övrigt kassa LP:n "Tillsammans", är med också här. Fläsket Brinner bygger upp kulmen i "Gånglåten" (1971). Jan Hammarlund sjunger sin gripande sång "Jag vill leva i Europa" (1982) om kärnvapenhot (fast här troligen i en senare version).
I övrigt medverkar självklara namn som Hoola Bandoola Band, Contact, Blå Tåget, Nynningen, Nationalteatern, Mikael Wiehe och Dag Vag. Samt en hel del udda kufar; Gudibrallan och beryktade Philemon Arthur & The Dung. Men varför ett så gräsligt fult omslag på samlingen? Ser ut som en karamellpåse.
Betyg: ****
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home