Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, september 04, 2013

SOULKLASSIKER OM VÄRLDENS TILLSTÅND

Den har klassats som en av världens bästa skivor, och det är helt sant. "What's going on?" (Tamla Motown LP 1971) med Marvin Gaye är en klassiker i alla bemärkelser.

Det är med en känsla av sorg och smärta Marvin Gaye betraktar världens tillstånd. Och det var ingen rolig syn 1971: Vietnam-kriget, svält, motsättningar, polisbrutalitet, barn som for illa. Är det annorlunda nu? Nej, utvecklingen har inte gått framåt. Därför är "What's going on?" en så universell, tidlös, gripande, och samtidigt - så vacker musik.

Marvin Gaye hade tröttnat på toppstyrningen och hierarkin inom Tamla Motown-koncernen och krävde frihet att göra musik efter egna idéer. Den yngre Stevie Wonder gjorde samma revolt inom Tamla vid samma tid och inledde en enormt kreativ utveckling.

Låtarna på "What's going on?" linkas ihop till en lång svit på ett mycket konstfullt sätt. Marvin Gaye sjunger underbart bra, han var en av historiens bästa och känsligaste soulsångare, med sin ljusa tenor. Arrangemangen är så behagligt flytande. Ett soulkomp med congas och sopransax, en väl balanserad stråksektion och en liten kör. Musiken andas balans, harmoni och skönhet. Att omständigheterna under inspelningen lär ha varit kaotiska märks inte alls.

Öppningssången "What's going on?" följs av "What's happening, brother?" och den innerliga svit-delarna "Flying high" och "Save the children". Som den soulmästare han är ser Gaye till att det svänger hela tiden. Det är ingen skillnad på dansvänliga "Inner city blues", sensualismen, värmen och det politiska innehållet.

"What's going on?" med Marvin Gaye är en sådan där skiva att ta med på en öde ö. Betyget är det ingen tvekan om.

Betyg: *****