Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, augusti 23, 2013

GENESIS SYMFONISKA UTFLYKTER

Som sagt, rockmusiken expanderade och utvecklades starkt åt olika håll under dessa mycket kreativa år. Ett band som brittiska Genesis startade från början upp med en avancerad musik, byggd på längre låtar med olika variationer och ofta i sviter.

Tillsammans med Pink Floyd, The Nice och Procol Harum var de runt 1969 inne på den linje som kom att kallas "symfonisk rock" eller "symfonirock". Även tidiga Deep Purple befann sig där någonstans.

"Trespass" (Charisma LP 1970) är gruppens andra album, och här grundar de på allvar sin stil med längre låtar i progressiva utvecklingar och ofta teatraliska upplägg. Medlemmarna var mycket unga, sångaren Peter Gabriel var bara 20 år.

Som så ofta i symfonisk rock spelar orgel och klaviaturinstrument en grundläggande roll. Tony Banks står för dessa. Välgjorda, lite svårmodiga kompositioner som "Looking for someone", "Visions of angels", "The knife".

Jag har faktiskt aldrig varit förtjust i Peter Gabriels sångröst. Men här samstämmer den väl med musiken. En alldeles fantastisk trumslagare, John Mayhews, medverkar endast på denna skivan. Hans dynamiska trumspel är överlägset Phil Collins, som skulle komma in senare.

Betyg: ***