Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, augusti 28, 2013

BOOKER T:s VARIANT AV "ABBEY ROAD"

Det är ju vanligt med covers på låtar. Det är mindre vanligt att någon gör cover av ett helt album. Men instrumental-soulgruppen Booker T & The MG:s gillade The Beatles LP "Abbey Road" så mycket att de tog hela albumet och gjorde en egen version av.

Den fick namnet "McLemore Avenue" (Stax LP 1970). Och naturligtvis gick de på rad över denna gata på omslaget. Gatan i Memphis där de hade SIN studio. En av många skivomslags- travestier som Beatles råkade ut för.

Men Booker T & The MG:s förhåller sig ganska fritt till musiken på "Abbey Road". De har stuvat om ordningen på låtarna och slagit  ihop dem till olika potpurrier (medleyn). Så är t.ex. "Golden slumbers / Carry that weight / The end / Here comes the sun / Come together" ett långt, läckert och väl varierat spår. Ett av totalt fem på  skivan. Endast "Something" ligger som ett eget.

Man har tillåtit sig att hoppa över några låtar ("Maxwell's silver-hammer", "Octopus' garden", "Oh darling!"). Men det gör inget. För Booker T-gruppens spelning av Beatles låtar är så behagligt lekfull och respektfull. Så avslappnad och så kärleksfull på en gång. Här rör det sig om en musikalitet på högsta nivå.

Booker T & The MG:s var verkligen en combo med kapacitet. De verkade alltid lite i skymundan. Blev mest kända som kompgrupp. Deras egna skivor (som var rätt många på 1960-talet) hamnade lite vid sidan av. Men de har alltid varit musikernas favoriter. Så är t.ex. Donald "Duck" Dunn sedd som en av världens bästa bassister.

"McLemore Avenue" är en härlig skiva, utan stora åthävor. Någon gång emellanåt kan de svaja över lite mot skvalpop, men mest blir man lycklig av Booker T Jones fina hammondorgel och elpiano.  Deras spelglädje och kapacitet är av det smittande slaget. Tyvärr fick inte denna, deras "Abbey Road"-album, någon större uppmärksamhet när den kom ut 1970 och har inte heller fått det senare. Synd, för det är den värd.

Betyg: ****