Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, augusti 13, 2013

ALTERNATIVA "LET IT BE"

Eftersom Beatles sista LP "Let it be" kändes ihoplappad och ofärdig (det var tydligen fler än jag som tyckte det), så gav EMI ut en alternativ utgåva drygt 30 år senare.

"Let it be... Naked" (Apple alternativ-2CD 2003) är ett försök att rekonstruera albumet som det ursprungligen var tänkt, innan Phil Spector tog över projektet som gavs ut som The Beatles sista album i maj 1970.

Paul McCartney var inblandad i denna "Naked"-ugåva från 2003. Detta är som han hade önskat "Let it be" (som från början var tänkt att få albumtiteln "Get back"). Det som skiljer sig är främst låtordningen och - i några fall - mixningen. Borta är de överlastade orkester- och körpålägg som Phil Spector var skyldig till.

Gemensamt är däremot den enkla inspelningen. Till stor del live i studion utan extra pålägg. På så sätt ville Beatlarna få fram en råare, mera ursprunglig rockkänsla, "naked". Eftersom "Let it be" inte är min favoritskiva, känns det inte som någon revolution att höra den här. Mera som ett jämförelseobjekt med en liten aha-upplevelse.

Den största förtjänsten är att vi här får höra Pauls vackra ballad "The long and winding road" UTAN Phil Spectors överlastade pålägg. Även Johns något jolmiga "Across the universe" är hörbar här. En annan fördel är att Johns snygga rockballad "Don't let me down" tagits med. Den var annars enbart singel-B-sida på "Get back".

Extra-CD:n som har fått titeln "Fly on the wall" är 20 minuters småprat och småjam med Beatlarna i studion. En överkurs som kan tyckas som strunt. Men för mig och andra nördar är det roligt att få inblick i Johns, Pauls, Georges och Ringos trevande ackord och skämt och gnabbanden. Det känns som en blick in i trollkarlens verkstad. Men - det är kanske inget man hör mer än en gång.

Betyg: **