Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juli 04, 2013

HIPPIEPERIODENS HITLÅTAR

Denna skiva är faktiskt bättre än den kan verka. Det triviala omslaget och klysch-titeln till trots. Det finns f.ö. en mängd olika samlings-album med denna slitna titel. Ett har ett kul konvolut med en flower-power-målad VW-buss.

Men här gäller det - alltså - "The Summer of Love" (Dino saml.-CD 1990) med diverse pop- och rockartister från tiden runt 1967-68.

En vettig uppsamling av alla de enskilda singelhits (en del med "one-hit-wonders") som var med och färglade epoken. Till exempel - "San Francisco (be sure to wear flowers in your hair)" med Scott McKenzie (1967). Ljuva nostalgi! Jag var ju själv där på resa i våras. En annan på samma tema är "Let's go to San Francisco" med The Flower Potmen (1967), som jag trodde skulle vara passé men som faktiskt är rätt bra.

Eller ta en singel som "Eve of destruction" med Barry McGuire (1965). Vilken själfull protestsång! Vidare finns här låtar med The Lovin' Spoonful, The Turtles och Melanie. Givna klassiker är också meditativa "Albatross" med Fleetwood Mac samt de självklara hitsen med The Byrds, The Mamas & The Papas och The Cream.

Allt är inte lika bra. Hitsen med The Shocking Blue och Thunderclap Newman är inga egna favoriter, och Joe Cocker som sångare klarar jag bara inte av. Gospeln "Oh happy day" med Edwin Hawkins Singers (1969) faller väl också lite utanför ramen.

Fast å andra sidan finns här en riktig pärla. En svåråtkomlig låt som gör denna samling unik. "Woodstock" med Matthew's Southern Comfort (1970) är alltså Joni Mitchells kända ballad i en drömsk, svävande tolkning med en engelsk folkrockgrupp som inte gjorde något större avtryck annat än med denna mindre hit. Den är fruktansvärt bra.

Betyg: ***