Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, juni 18, 2013

EN FLAMMANDE GALNING

Vem var han, The Crazy World of Arthur Brown? Det var namnet på artisten och namnet på gruppen, och hela showen med eld och dans.

Arthur Brown var en brittisk bluesrocksångare med sinne för det spektakulära, pompösa och farliga. Han hade en enorm röst, fyra oktavers omfång med en operastark dynamik.

På scenen uppträdde han med eld, masker och spöklika effekter i mycket teatraliska manér. Han förebådade 1970-talets skräckrock (Alice Cooper och andra). Det gick rykten om att han avslutade sin scenshow med att sätta eld på sitt hår. Hur det nu skulle gått till.

Allt det där vore väl löjligt, om det inte vore för RÖSTEN. Han lyckades omsätta sin skumma eldsdyrkan till spännande, psykedelisk musik. Den hörs bäst på denna debut, "The Crazy World of Arthur Brown" (Track LP 1968).

Mest känd för hitlåten "Fire". Arthur Brown stormar in och vrålar "I am the king of hellfire / and I'll bring you....FIRE!" Det är en hysterisk, diabolisk hitlåt i snabbt tempo. Och suveränt bra. Men hela albumet är enhetligt, laddat och bra. "Prelude / Nightmare", "Fanfare / Fire Poem", "Come and buy", bluescovern "I put a spell in you" osv. Alla låtar går i varandra och bildar någon slags bisarr opera.

Men låten "Fire", och till viss del detta debutalbum, blev det enda som satte avtryck i historien. Trots Arthur Browns yviga gester, spektakulära show och fantastiska röst, förblev han en "one-hit-wonder". Trots att han fortsatte göra (och kanske fortfarande gör) skivor.

Betyg: ****