Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, juni 23, 2013

SVANTES SOFTA SOMMARSTÄMNING

Först och främst, sången "Du ser en man" med Svante Thuresson är en av de bästa, mest sensuella och mest perfekt balanserade inspelningar som finns i svensk skivhistoria. Skriven av Burt Bacharach.

Hur mycket blekare är inte originalet "This guy's in love" när den sjungs av Herb Alpert. Så mycket mer Svante gör av sången med sin personliga, varma röst. Och hur Lasse Samuelssons arrangemang lyfter fram varje luftig nyans i den välskrivna låten.

Ja, sånginspelningen är mästerlig, men också hela LP:n är bra, "Du ser en man" (Metronome LP 1968). Ännu en i raden av förträffliga svenska vis-, schlager- och vispop-album på märket Metronome vid denna tid. Allt producerat av den kreative Anders Burman.

Dessutom är "Du ser en man" en (av relativt få) schlager-LP som är en konstnärlig helhet vid denna tid. Schlagers brukade handla om singlar och enskilda hits (på Svensktoppen). Men i det avseendet är Lill Lindfors "Du är den ende", Monica Zetterlunds "Ah Monica" och "Sweet Georgie Fame", och denna Svante-LP helgjutna album.

Det mesta på denna skiva handlar om covers, översatta utländska hits. Så var det ofta med "svenska schlagers" på den tiden, och inget ont i det. Det kunde handla om att låtkvalitéerna ofta var så höga att de höll för variationer.

Svante sjunger här således "Jag vill ha all din kärlek" (en Tamla Motown-låt av The Four Tops), "Nära mej" ("Stand by me"), "Något när du ler" (Something in your smile") och några franska chansons. Jag har svårt för den mera smöriga jazzvalsen "Leva mitt liv". Men tycker desto mer om "Simma", som är "Groovin'" av The Young Rascals.

"Simma" är en riktigt cool sommarlåt. Bra att simma till. Hela detta albumet "Du ser en man" andas en riktigt skön sommarkänsla. Som att vandra vid Rydebäcks strand.

Betyg: ***